News

Kikelt az első két kisgólya

2021-05-13

Csütörtökön, május 13-án reggelre kikelt az első két kisgólya a webkamerával megfigyelt magyarfenesi gólyafészekben. A tojáshéj feltörése hajnalban történhetett, 34 napra az első tojás lerakása után. Az idősürítő (time-lapse) kétpercenként készített fotóin hajnali 5:56-kor láthatók először a kicsi csőrök. Ekkor a fiókák egyike csak a fejét tudta kiszabadítani, a teste még a tojáshéjban volt.

Leskéék öt kisgólya kiköltésére tesznek kísérletet

2021-04-26

Most már biztosra mondhatjuk, hogy idén nem lesz több tojás a magyarfenesi gólyafészekben. Leske és Miska öt kisgólya kiköltésére, felnevelésére tesz kísérletet. Az elmúlt négy évben az első tojás lerakása után 34-36 nappal kelt ki az első fióka. E tapasztalat alapján május 13-ra várjuk az első kisgólya kikelését, de már 12-én érdemes lesz erősen figyelni a fészket, mert tavaly általában 1-2 órával éjfél előtt, idén pedig 1-2 órával éjfél után kerültek a tojások a fészekbe, ez pedig azt eredményezte, hogy más-más napokon könyveltük el az eredményt. 

Az ötödik tojás

2021-04-21

    Az idei ötödik tojását is letojta keddre, április 20-ra virradóra Leske a magyarfenesi gólyafészekben. 
    Az elmúlt évek tapasztalata azonban arra int, hogy a tojások száma csupán a kisgólyák számának a felső határát mutatja meg. Az idei az ötödik év, amikor kamerával is figyeljük a fészket. Az elmúlt négy év közül csupán 2020-ban kelt ki valamennyi tojás, és nőtt fel valamennyi kisgólya. 

A negyedik tojás

2021-04-17

    Alaposan megtréfáltak a gólyáink. Az elmúlt négy évben ahhoz szoktattak, hogy kétnaponként kerül újabb tojás a fészekbe. Az április 13-ra letojt harmadik tojás után azonban Leske sem 15-én sem 16-án nem tojt újabb tojást. Már-már annak a megírására készültünk, hogy – úgy tűnik – Miska és Leske idén nem szőnek merész álmokat, és beérik kevéssel, amikor szombatra, április 17-re megjelent a negyedik tojás is. 

A harmadik tojás

2021-04-13

    Amint várható volt, Leske április 13-ára letojta a harmadik tojását is. A kamera kétpercenként készített felvételeiből megállapítható: ezúttal hajnali 2:04 és 2:18 között került az újabb tojás a fészekbe. 
    Közben elkezdődött a kotlás is. Miska és Leske egymást váltva ül a tojásokon. 

 

A második tojás

2021-04-12

    Vasárnap, április 11-én hajnalban megjelent a második tojás is a magyarfenesi gólyafészekben. Leske ezúttal is éjfél után tojt. A kamera által kétpercenként készített felvételeken 1:02-kor még egy tojás látszik, 1:24-kor pedig már kettő. 
    Úgy tűnik, hogy Leske tartja az elmúlt évek menetrendjét, és kétnaponta tojja le az újabb tojásait. A kérdés az, hogy hány lesz a végén. 

 

Megvan az első tojás

2021-04-10

    Pénteken, április 9-én hajnalban Leske letojta az idei első tojását. Éjfél után nyolc perccel még nem volt tojás a fészken, aztán 16 perccel később már ott díszelgett a két álló gólya lába mellett. 
    A gólyapár rá-ráült a nap folyamán a tojásra, de a tényleges kotlást még nem kezdték el. Minden bizonnyal várják, hogy kerüljön több tojás a fészekbe. 

Párban a gólyáink

2021-04-04

    Április 2-án, húsvét nagypéntekjén délután Leske párt fogadott maga mellé a magyarfenesi fészekbe. Több jel arra utal, hogy Miska érkezett haza. 
    Már Leske idei első magyarfenesi napján is megjelent egy gólya, (talán egy udvarló) amelyik szívesen beköltözött volna a fészekbe, de a tojó elzavarta. A látogató előbb a római katolikus templom tornyán a keresztről, majd a szomszédos ház kéményéről szemlélte a fészket, de aztán belátta, hogy nincs esély a beköltözésre. Hosszas körözés után tovarepült kelet felé. 

Megérkezett Leske!

2021-03-31

    Megérkezett az első gólya a magyarfenesi fészekre. Az első vizsgálatok, fénykép-összehasonlítások alapján úgy tűnik, ezúttal is Leske, a tojó érkezett hamarabb. 
     A fészekre szerelt kamera által kétpercenként készített fényképek alapján megállapítható, hogy a gólya március 30-án, egy perccel éjfél előtt jelent meg a fészken. Kevés pihenés után 1:24-kor kirepült, majd 2:48-kor visszatért, és a fészekről nézte végig a napfelkeltét. 
    Egy nappal korábban, március 29-én alkonyatkor már leszállt egy gólya a fészekre, de csak 4-5 percet időzött, és továbbrepült. 

Várjuk a gólyákat

2021-03-24

    Március 24-én, szerdán sikerült felszerelnünk, és üzembe helyeznünk az új kamerát, amely immár hangot is továbbít a magyarfenesi gólyafészekből. Köszönjük a segítséget az Electrica társaságnak! 
    A fészket egyelőre seregélyek, verebek látogatják, de a közvetítésben széncinke, hamvas küllő, énekes rigó és fekete rigó éneke is hallatszott. Reményeink szerint napok kérdése, hogy az első gólya is megérkezzék. 

Viszontlátásra 2021-ben!

2020-08-31

Kedves követőink! Ezúton köszönjük, hogy velünk tartottak, és együtt figyelhettük meg a magyarfenesi gólyacsalád 2020-as évét. Ez az év számunkra is különleges volt, hiszen a koronavírus-járvány miatt több idő jutott Leske és Miska, valamint a fészekben felnőtt négy kisgólya életének a megfigyelésére. Legtöbbször a gólyák kelepelése hívta fel a figyelmünket arra, hogy valami különleges történik a fészekben. Az is előfordult azonban, hogy az önök megfigyelései – amelyeket megosztottak a honlapon – segítettek megérteni a fejleményeket. 

Elmentek a gólyák

2020-08-25

Minden jel arra utal, hogy Miska, a magyarfenesi hím gólya is elindult Afrikába. Vasárnap, augusztus 23-án reggel még a webkamerával megfigyelt fészekben ébredt, aztán 6:28-kor kirepült, 7:16 és 8:58 között ismét a fészekben tartózkodott, rövid időre még le is ült, aztán újabb kirepülés következett, melynek a végén, 11:08-kor már csak 3-4 percre tért vissza. A kamera által 11:12-kor készített fényképen már üres a fészek, és azóta az is maradt. 

A fészkét őrzi Miska

2020-08-13

Csütörtökön, augusztus 13-án ismét fészekcsatáknak lehettünk tanúi. 16:30-kor egy idegen gólya szállt le a fészekre, de azonnal ott termett Miska, és elkergette. A betolakodónak megjelent a társa is. Ott köröztek a fészek fölött, de Miska kitárt szárnyakkal, és hangos kelepeléssel jelezte, hogy nem járul hozzá a leszállásukhoz. A két idegen még legalább negyedórán át figyelte a fészket a szomszédos háztetőről, kéményről. Miska azonban onnan is elhajtotta őket. 

Egymást váltották a felnőttek

2020-08-11

Nehezen megmagyarázható mozgások figyelhetők meg a napokban a magyarfenesi gólyafészekben. Miután augusztus 2-án elbúcsúztak a négy felnevelt fiatal gólyától, a felnőtt gólyák pár napig egymásnak szánták az idejüket, aztán elmentek, napok múltán visszajöttek. 

Leske és Miska ismét a fészken

2020-08-08

Úgy tűnik, elhamarkodott volt a megállapításunk a gólyák távozásáról. Három, illetve két nap távollét után szombaton, augusztus 8-án este 20:30 óra tájt Leske és Miska visszatért a fészekre. Hangos kelepeléssel adták hírül, hogy megint itt vannak. Miska azonnal nekilátott megigazítani néhány görbe ágat a fészek peremén, aztán párzás következett, mely után Leske a rá jellemző gyöngédséggel turkált a csőrével Miska fejtollai között, majd 20:50-kor újabb párzás. Lehet, hogy mégsem lesz a megszokottnál korábbi az idei távozás?

 

Elmentek?

2020-08-07
Több mint egy napja nem láttunk gólyát Magyarfenesen. Minden jel arra utal, hogy Miska és Leske is útnak indult Afrikába. Idén hamarabb tették, mint az elmúlt években.

Végleg elhagyták a fészket a fiatalok

2020-08-06

Úgy tűnik, végleg elhagyták a fészket a Magyarfenesen idén felnőtt fiatal gólyák. A 8307-es, 8308-as, 8309-es és 8310-es gyűrűvel megjelölt ifjak a kamera által kétpercenként készített, és sorba fűzött (time-lapse) felvételek tanúsága szerint vasárnap, augusztus 2-án töltötték utolsó óráikat a fészekben. A vasárnapra virradó éjszakán még mindannyian együtt pihentek, aztán pirkadatkor (5:16) elhagyták a fészket. Ketten 5:22-kor, ketten pedig 5:36-kor tértek vissza. Aztán 5:44-kor újabb kirepülés, 8:10-kor újabb gyülekező, majd 9:30-kor újabb kirepülés következett.

Az első éjszaka a fészken kívül

2020-08-03

Első éjszakájukat töltötték a fészken kívül a magyarfenesi gólyacsalád kisgólyái. Vasárnap, augusztus 2-án este Leske és Miska tért vissza a fészekbe. A felnőtt gólyák már jó ideje nem éjszakáztak az otthonukban. Ahogy a fiókák nőttek, a fészek már szűknek bizonyult hatuk számára. Miska és Leske általában a szomszédos villanyoszlopokon töltötték az éjszakákat. Feltehetőleg a kicsik is valamely közeli háztetőn, villanyoszlopon húzták meg magukat. A magaslatok biztonságot nyújtanak számukra a négylábú ragadozóktól. 
 

 

Önellátást tanulnak a kisgólyák

2020-08-01

A hét során napról-napra kevesebb táplálékot szállított a magyarfenesi gólyafészekbe a két felnőtt gólya, így a fiókák arra kényszerültek, hogy jobbára maguk gondoskodjanak a táplálkozásról. 

Kirepült a legkisebb gólya is

2020-07-21

Kedden, július 21-én rövid időre teljesen üresen maradt a fészek, ami azt jelzi, hogy kirepült a legkisebb kisgólya is. Honlapunk egyik követője már hétfőn jelezte, hogy egy pillanatra üresen látta a fészket, de a hétfői kirepülés olyan rövid lehetett, hogy a honlapunk idősürítője (time-lapse) - mely a kétpercenként készített fényképeket fűzi sorba – nem örökítette meg. A keddi kirepülés immár tovább tartott: a kisgólyák szerre hagyták el a fészket, mely 14:14 és 14:38 között teljesen üresen maradt. 

Kirepült az első kisgólya

2020-07-15

Szerdán, július 15-én este kirepült a magyarfenesi fészekből az első kisgólya. Amint a honlap idősűrítéséből (time- lapse) kiderül, az egyik kisgólya 18:34-kor hagyta el a fészket és pár perccel 19 óra után tért vissza. Közben lemaradt egy vacsoráról, amit Leske szolgált fel a három fészekben maradt testvérének. Köszönjük a honlapunk követőjének, hogy figyelmeztetett a fejleményre. 

A szárnyaikat próbálgatják a kisgólyák

2020-07-13

A szárnyaikat próbálgatják a magyarfenesi gólyafészekben felnőtt kisgólyák. Az elmúlt évben július 14-én volt az első kirepülés, két éve július 16-án, három évvel ezelőtt pedig július 27-én jegyeztük fel a fészek első elhagyását. A fiókák legalább egy hete edzenek, felváltva készülnek a kirepülésre. A szárnyaikat mozgatva méternyire a fészek fölé emelkednek, aztán visszaereszkednek. Leske és Miska naponta többször is a szomszédos villanyoszlopokról, házak tetejéről hívogatja őket hangos kelepeléssel. 

Gyűrűt kaptak a kisgólyák

2020-06-29

Hétfő reggel a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület gyűrűzési programja keretében meggyűrűztük a magyarfenesi fészekben nevelkedő kisgólyákat. A gólyák bal lábára egy-egy kis méretű fémgyűrű került, melyen a Románia felirat és egyedi azonosítószám szerepel. A nagyobb méretű fehér henger, amelyen hosszában egy távcsővel leolvasható, vagy lefényképezhető fekete szám látszik, a jobb lábukra, a combra került. A magyarfenesi gólyák a 8307, 8308, 8309, 8310-es számot kapták.

Beszterce-Naszód megyében látták az egyik gyűrűzött magyarfenesi gólyát

2020-06-24

A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai Beszterce-Naszód és Maros megye határán, Budurló település melletti halastó közelében fényképezték le június 20-án a Magyarfenesi gólyafészekben felnőtt, 2018-ban meggyűrűzött egyik gólyát. A 7250-es gyűrűt viselő gólya mintegy negyven másik gólya társaságában keresett élelmet a tó közelében fekvő réten. A csoportban két másik gyűrűzött gólya is volt: egyiknek nem sikerült leolvasni a gyűrűszámát, a másikat Homoródszentpálon gyűrűzték szintén 2018-ban.