News

Üresen maradt a fészek

2021-08-22

Augusztus 21-én, szombaton üresen maradt a magyarfenesi gólyafészek. Az utolsó itthon maradt gólya reggel 9 órakor szállt ki belőle, és nem tért már vissza. Párja két nappal korábban, augusztus 19-én távozott. 

Átutazó gólyacsapat Magyarfenesen

2021-08-10

Átutazó gólyák mintegy negyvenes csoportja szállt meg augusztus 9-ről 10-re Magyarfenesen. A délutáni eső után, este 8 óra tájban érkeztek, valósággal ellepték a falut. Többnyire háztetőkre, kéményekre szálltak, de egy diófa felső ágaira is. Sokan hosszasan köröztek, keresték a megfelelő helyet. A református templom tornyán egy, a tetőgerincén kilenc gólya, a katolikus templomtornyon négy pihent. 

Az első kirepülés

2021-07-15

Kedden, július 13-án délután megtörtént az egyik kisgólya első kirepülése a magyarfenesi fészekből. A kisgólya (minden bizonnyal a 7838-as számú gyűrű viselője) 16:56 és 17:18 között, majd 19:38 és 19:44 között volt távol a fészekből. Szerdán már pitymallatkor tett egy kört a lakhelye körül, aztán 5:48 és 6:06 között, majd 6:48 – 7:22 között nem volt a fészekben. Testvérei vágyakozón néztek utána, és még jobban belehúztak a gyakorlatozásba. 

Gyűrűt kaptak a magyarfenesi kisgólyák

2021-06-23

Mintegy negyven gyermek vett részt szerdán, június 23-án a magyarfenesi kisgólyák gyűrűzésén. Az egyik kisgólyát – mely a fészek alatt kapott gyűrűt – meg is simogathatták a gyermekek. 
A gyűrűzés során takaró került a fészekben maradt kisgólyákra, nehogy leugorjanak félelmükben a fészekből. Leske és Miska az egyik szomszédos ház kéményéről figyelte és izgulta végig a műveletet. 

Megszűnt a fiókák állandó szülői felügyelete

2021-06-15

Az elmúlt napokban megszűnt a Magyarfenesen nevelkedő három kisgólya állandó szülői felügyelete, és a ki nem kelt tojás is eltűnt a fészekből. 
A kamera által kétpercenként készített, és sorba fűzött (time-lapse) fényképeken június 11-én reggel 7:08-kor látszik utoljára a zápul maradt tojás. Ez 6:38 és 6:40 között kikerült a fészek peremére. Úgy tűnik, Leske volt az aki kigurította, és minden bizonnyal ő is lökte ki a fészekből. 

Három kisgólya felnevelésére van esély

2021-05-24

Úgy tűnik, idén három kisgólya felnevelésére van esély a magyarfenesi fészekben. A május 13-án kikelt első három kisgólya életerősnek bizonyult, két-háromnaponként megkétszerezik a méretüket. 
Az öt nappal később, május 18-án kikelt negyedik fiókának több mint egy nap után sikerült kiszabadítania a fejét a tojáshéjból. Az erőfeszítéstől annyira legyengült, hogy a későbbi etetésekkor nem tudott versenyezni a falatokért a nála háromszor nagyobb testvéreivel. Az elpusztult kisgólya tetemét a szülők kidobták a fészekből. Pénteken, május 21-én a fészek alatt látták az utca lakói. 

Az életéért küzd a negyedik kisgólya

2021-05-19

Az életéért küzd a negyedik kisgólya a magyarfenesi fészekben. A fiókának kedden, május 18-án este sikerült szétfeszítenie a tojáshéjat, de csak teste egy része került ki a szorításból, a fejét még szerdán estig sem sikerült kiszabadítania a tojáshéjból. A kisgólya az egyik szárnyacskája mozgatásával 24 óra próbálkozás után is jelezte, hogy életben van, és küzd még. 

Kikelt az első két kisgólya

2021-05-13

Csütörtökön, május 13-án reggelre kikelt az első két kisgólya a webkamerával megfigyelt magyarfenesi gólyafészekben. A tojáshéj feltörése hajnalban történhetett, 34 napra az első tojás lerakása után. Az idősürítő (time-lapse) kétpercenként készített fotóin hajnali 5:56-kor láthatók először a kicsi csőrök. Ekkor a fiókák egyike csak a fejét tudta kiszabadítani, a teste még a tojáshéjban volt.

Leskéék öt kisgólya kiköltésére tesznek kísérletet

2021-04-26

Most már biztosra mondhatjuk, hogy idén nem lesz több tojás a magyarfenesi gólyafészekben. Leske és Miska öt kisgólya kiköltésére, felnevelésére tesz kísérletet. Az elmúlt négy évben az első tojás lerakása után 34-36 nappal kelt ki az első fióka. E tapasztalat alapján május 13-ra várjuk az első kisgólya kikelését, de már 12-én érdemes lesz erősen figyelni a fészket, mert tavaly általában 1-2 órával éjfél előtt, idén pedig 1-2 órával éjfél után kerültek a tojások a fészekbe, ez pedig azt eredményezte, hogy más-más napokon könyveltük el az eredményt. 

Az ötödik tojás

2021-04-21

    Az idei ötödik tojását is letojta keddre, április 20-ra virradóra Leske a magyarfenesi gólyafészekben. 
    Az elmúlt évek tapasztalata azonban arra int, hogy a tojások száma csupán a kisgólyák számának a felső határát mutatja meg. Az idei az ötödik év, amikor kamerával is figyeljük a fészket. Az elmúlt négy év közül csupán 2020-ban kelt ki valamennyi tojás, és nőtt fel valamennyi kisgólya. 

A negyedik tojás

2021-04-17

    Alaposan megtréfáltak a gólyáink. Az elmúlt négy évben ahhoz szoktattak, hogy kétnaponként kerül újabb tojás a fészekbe. Az április 13-ra letojt harmadik tojás után azonban Leske sem 15-én sem 16-án nem tojt újabb tojást. Már-már annak a megírására készültünk, hogy – úgy tűnik – Miska és Leske idén nem szőnek merész álmokat, és beérik kevéssel, amikor szombatra, április 17-re megjelent a negyedik tojás is. 

A harmadik tojás

2021-04-13

    Amint várható volt, Leske április 13-ára letojta a harmadik tojását is. A kamera kétpercenként készített felvételeiből megállapítható: ezúttal hajnali 2:04 és 2:18 között került az újabb tojás a fészekbe. 
    Közben elkezdődött a kotlás is. Miska és Leske egymást váltva ül a tojásokon. 

 

A második tojás

2021-04-12

    Vasárnap, április 11-én hajnalban megjelent a második tojás is a magyarfenesi gólyafészekben. Leske ezúttal is éjfél után tojt. A kamera által kétpercenként készített felvételeken 1:02-kor még egy tojás látszik, 1:24-kor pedig már kettő. 
    Úgy tűnik, hogy Leske tartja az elmúlt évek menetrendjét, és kétnaponta tojja le az újabb tojásait. A kérdés az, hogy hány lesz a végén. 

 

Megvan az első tojás

2021-04-10

    Pénteken, április 9-én hajnalban Leske letojta az idei első tojását. Éjfél után nyolc perccel még nem volt tojás a fészken, aztán 16 perccel később már ott díszelgett a két álló gólya lába mellett. 
    A gólyapár rá-ráült a nap folyamán a tojásra, de a tényleges kotlást még nem kezdték el. Minden bizonnyal várják, hogy kerüljön több tojás a fészekbe. 

Párban a gólyáink

2021-04-04

    Április 2-án, húsvét nagypéntekjén délután Leske párt fogadott maga mellé a magyarfenesi fészekbe. Több jel arra utal, hogy Miska érkezett haza. 
    Már Leske idei első magyarfenesi napján is megjelent egy gólya, (talán egy udvarló) amelyik szívesen beköltözött volna a fészekbe, de a tojó elzavarta. A látogató előbb a római katolikus templom tornyán a keresztről, majd a szomszédos ház kéményéről szemlélte a fészket, de aztán belátta, hogy nincs esély a beköltözésre. Hosszas körözés után tovarepült kelet felé. 

Megérkezett Leske!

2021-03-31

    Megérkezett az első gólya a magyarfenesi fészekre. Az első vizsgálatok, fénykép-összehasonlítások alapján úgy tűnik, ezúttal is Leske, a tojó érkezett hamarabb. 
     A fészekre szerelt kamera által kétpercenként készített fényképek alapján megállapítható, hogy a gólya március 30-án, egy perccel éjfél előtt jelent meg a fészken. Kevés pihenés után 1:24-kor kirepült, majd 2:48-kor visszatért, és a fészekről nézte végig a napfelkeltét. 
    Egy nappal korábban, március 29-én alkonyatkor már leszállt egy gólya a fészekre, de csak 4-5 percet időzött, és továbbrepült. 

Várjuk a gólyákat

2021-03-24

    Március 24-én, szerdán sikerült felszerelnünk, és üzembe helyeznünk az új kamerát, amely immár hangot is továbbít a magyarfenesi gólyafészekből. Köszönjük a segítséget az Electrica társaságnak! 
    A fészket egyelőre seregélyek, verebek látogatják, de a közvetítésben széncinke, hamvas küllő, énekes rigó és fekete rigó éneke is hallatszott. Reményeink szerint napok kérdése, hogy az első gólya is megérkezzék. 

Viszontlátásra 2021-ben!

2020-08-31

Kedves követőink! Ezúton köszönjük, hogy velünk tartottak, és együtt figyelhettük meg a magyarfenesi gólyacsalád 2020-as évét. Ez az év számunkra is különleges volt, hiszen a koronavírus-járvány miatt több idő jutott Leske és Miska, valamint a fészekben felnőtt négy kisgólya életének a megfigyelésére. Legtöbbször a gólyák kelepelése hívta fel a figyelmünket arra, hogy valami különleges történik a fészekben. Az is előfordult azonban, hogy az önök megfigyelései – amelyeket megosztottak a honlapon – segítettek megérteni a fejleményeket. 

Elmentek a gólyák

2020-08-25

Minden jel arra utal, hogy Miska, a magyarfenesi hím gólya is elindult Afrikába. Vasárnap, augusztus 23-án reggel még a webkamerával megfigyelt fészekben ébredt, aztán 6:28-kor kirepült, 7:16 és 8:58 között ismét a fészekben tartózkodott, rövid időre még le is ült, aztán újabb kirepülés következett, melynek a végén, 11:08-kor már csak 3-4 percre tért vissza. A kamera által 11:12-kor készített fényképen már üres a fészek, és azóta az is maradt. 

A fészkét őrzi Miska

2020-08-13

Csütörtökön, augusztus 13-án ismét fészekcsatáknak lehettünk tanúi. 16:30-kor egy idegen gólya szállt le a fészekre, de azonnal ott termett Miska, és elkergette. A betolakodónak megjelent a társa is. Ott köröztek a fészek fölött, de Miska kitárt szárnyakkal, és hangos kelepeléssel jelezte, hogy nem járul hozzá a leszállásukhoz. A két idegen még legalább negyedórán át figyelte a fészket a szomszédos háztetőről, kéményről. Miska azonban onnan is elhajtotta őket. 

Egymást váltották a felnőttek

2020-08-11

Nehezen megmagyarázható mozgások figyelhetők meg a napokban a magyarfenesi gólyafészekben. Miután augusztus 2-án elbúcsúztak a négy felnevelt fiatal gólyától, a felnőtt gólyák pár napig egymásnak szánták az idejüket, aztán elmentek, napok múltán visszajöttek. 

Leske és Miska ismét a fészken

2020-08-08

Úgy tűnik, elhamarkodott volt a megállapításunk a gólyák távozásáról. Három, illetve két nap távollét után szombaton, augusztus 8-án este 20:30 óra tájt Leske és Miska visszatért a fészekre. Hangos kelepeléssel adták hírül, hogy megint itt vannak. Miska azonnal nekilátott megigazítani néhány görbe ágat a fészek peremén, aztán párzás következett, mely után Leske a rá jellemző gyöngédséggel turkált a csőrével Miska fejtollai között, majd 20:50-kor újabb párzás. Lehet, hogy mégsem lesz a megszokottnál korábbi az idei távozás?

 

Elmentek?

2020-08-07
Több mint egy napja nem láttunk gólyát Magyarfenesen. Minden jel arra utal, hogy Miska és Leske is útnak indult Afrikába. Idén hamarabb tették, mint az elmúlt években.

Végleg elhagyták a fészket a fiatalok

2020-08-06

Úgy tűnik, végleg elhagyták a fészket a Magyarfenesen idén felnőtt fiatal gólyák. A 8307-es, 8308-as, 8309-es és 8310-es gyűrűvel megjelölt ifjak a kamera által kétpercenként készített, és sorba fűzött (time-lapse) felvételek tanúsága szerint vasárnap, augusztus 2-án töltötték utolsó óráikat a fészekben. A vasárnapra virradó éjszakán még mindannyian együtt pihentek, aztán pirkadatkor (5:16) elhagyták a fészket. Ketten 5:22-kor, ketten pedig 5:36-kor tértek vissza. Aztán 5:44-kor újabb kirepülés, 8:10-kor újabb gyülekező, majd 9:30-kor újabb kirepülés következett.