Se dau lupte pentru cuib

Lun, 04/20/2020 - 21:42

Mai nou, viața familiei de berze de la Vlaha este una foarte palpitantă. A sosit vremea luptelor pentru cuib! În aproape fiecare zi, de cuib se apropie niște berze străine, care ar ocupa cu mare plăcere căminul lui Miska și Leske.

Din păcate, aceste scene sunt mai greu de observat pe transmisia live. Însă dacă vedeți că cele două berze clămpăne din cioc, dar nu sunt întoarse una către cealaltă, ci se uită în aceeași direcție, în afara cuibului, mai mult ca sigur încearcă să alunge o barză străină care vrea să se apropie. Intrusul ajunge foarte rar atât de aproape de cameră, încât să poată fi observat pe imagini.

În data de 20 aprilie, luni dimineață, de cuib s-au apropiat două berze, iar câteva ore mai târziu, o altă barză aflată în trecere. Bineînțeles că perechea de berze nu le-a permis să aterizeze. Și-au desfăcut larg aripile și au clămpănit puternic, pentru a da de înțeles că acesta este căminul lor, iar străinii nu au ce căuta în cuib. Când au văzut această apărare hotărâtă, noii veniți nu au mai insistat asupra aterizării, ci au zburat mai departe.

Berzele scrutează în mod continuu cerul, chiar și atunci când pleacă să caute hrană. Și se grăbesc să se întoarcă pe cuib ori de câte ori văd că se apropie vreo barză străină. De când urmărim viața lui Leske și Miska, încă nu s-a întâmplat, niciodată, ca un intrus să îl fi găsit pe vreunul dintre ei, singur pe cuib.