Știri

Primii pui de barză au avut primul zbor

2024-07-10

Luni, 8 iulie, primul pui de barză și-a luat primul zbor din cuibul de la Vlaha. Acesta a părăsit cuibul la ora 9:08, sub privirile uimite ale fraților săi. Curajosul s-a întors la ora 9:56, ratând hrănirea de la ora 9:34. Între orele 13:53 și 15:02, a fost din nou absent din cuib, a ratat din nou hrana servită, dar cu siguranță și-a găsit de mâncare. 

Inelarea puilor de barză: unul dintre ei a și oferit ceva la schimb

2024-06-16

Cei doi băieți din Vlaha, care au fost nimeriți în plin de excrementele unui pui de barză coborât din cuib vineri dimineață, pentru inelare, probabil că vor fi extrem de norocoși. Copiii au sosit la locul faptei alături de aproximativ treizeci dintre colegii lor de la grădinița și școala din Vlaha, pentru a mângâia puiul coborât din cuib, pentru a afla mai multe despre viața berzelor și pentru a vedea cum se desfășoară inelarea. Cu toții s-au distrat bine pe seama a ceea ce s-a întâmplat.

Un melc s-a urcat pe spatele lui Leske

2024-05-09

Un melc a dat dovadă de un curaj care sfidează moartea. În zorii zilei de luni, 6 mai, melcul s-a urcat pe spatele lui Leske în timp ce aceasta stătea în cuibul de la Vlaha. Melcul a ieșit de sub aripa lui Leske în zori, iar la ora 5:57 a pornit la explorarea penelor de pe aripile păsării. Aventura a durat 15 minute bune. A reușit să reziste chiar și atunci când, la 6:10, Leske s-a ridicat în picioare pentru a-și număra puii. 

Primii doi pui de barză au eclozat

2024-05-04

Așa cum se preconizam, pe 4 mai, primii doi pui de barză au eclozat în cuibul de la Vlaha. Puii și-au spart coaja de ou la 34 de zile după ce a fost depus primul ou. Atât depunerea primului ou, cât și venirea pe lume a primilor pui s-a întâmplat în zile simbolice. Romano-catolicii și protestanții au sărbătorit Paștele când a fost depus primul ou, în timp ce primii pui de barză s-au născut în sâmbăta Paștelui ortodox. Să luăm aceste coincidențe ca pe un semn bun și să sperăm că vor ieși pui și din și celelalte ouă, și că toți puii de barză vor ajunge să crească mari. 

 

 

S-au oprit la cinci ouă

2024-04-11

Se pare că berzele de la Vlaha s-au oprit și anul acesta la cinci ouă, și nu încearcă să eclozeze mai mulți pui. Începând cu 31 martie, în cuib au fost depuse noi ouă la fiecare două zile. Dacă ar fi sosit și un al șaselea ou, acesta ar fi trebuit să apară în 10 aprilie. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, Leske și Miska urmează și anul acesta obiceiul deja consacrat. 

Primul ou

2024-03-31

În zorii zilei de 31 martie, Leske a depus primul ou al anului în cuibul de berze de la Vlaha. Oul a sosit în Duminica Paștelui catolic, la doar câteva minute după miezul nopții, cu aproape două ore înainte de schimbarea orei. Pe imaginile timelapse se vede că Leske îi arată lui Miska oul la 00:13. Se împlinesc opt ani de când monitorizăm cu cameră web cuibul de berze de la Vlaha, iar în acest răstimp nu s-a întâmplat niciodată ca primul ou să sosească deja în luna martie.

Primele berze ale acestui an, la Vlaha

2024-03-18

În dimineața zilei de luni, 18 martie, în cuibul de berze de la Vlaha și-a făcut apariția prima barză. Potrivit imaginilor time-lapse, aceasta a aterizat pe cuib la 7:47, dar l-a și părăsit la 7:55. Nu a sărbătorit sosirea prin clămpănitul obișnuit. Deși a aranjat una-două crengi în cuib, bănuim că era doar o barză aflată în trecere.

Unul dintre puii de barză nu s-a mai întors la cuib

2023-07-29

Începând de marți, 25 iulie, unul dintre puii de barză nu s-a mai întors la cuib. Miska și Leske continuă să aducă puilor mâncare, de câteva ori pe zi, însă ultima oară când s-a întâmplat ca la masă să fie prezenți trei pui a fost în seara zilei de luni, 24 iulie. În dimineața următoare, puii de barză au zburat din cuib, iar de atunci, doar doi dintre ei au mai participat la mesele în familie.

Puii de barză și-au luat zborul

2023-07-15

La două luni de la eclozare, puii de barză de la Vlaha și-au luat zborul din cuib. Imaginile time-lapse arată că cel mai curajos dintre ei a părăsit cuibul duminică, 9 iunie, la ora 10:20 dimineața, și s-a întors o oră mai târziu, pentru a nu rata hrănirea de la ora 11:38. Zborul a reușit, astfel că a doua zi, puiul a repetat de câteva ori ieșirea. În cea de-a treia zi, 11 iulie, la ora 19, din cuib lipseau deja doi pui de barză. Puiul rămas singur se uita cu invidie la ceilalți doi. În 12 iunie, miercuri, la scurt timp după ora 10, cuibul a fost lăsat pentru prima dată complet gol.

O barză de la Vlaha a fost fotografiată în apropiere de Bacău

2023-06-29

Una dintre berzele crescute și inelate anul trecut în cuibul de la Vlaha a fost fotografiată în județul Bacău. Pasărea care poartă inelul cu numărul 7844 a fost imortalizată de observatorul Constantin Chiriloaie, în 21 iunie, pe malul râului Bistrița, în apropiere de localitatea Ruși-Ciutea, la aproximativ opt kilometri de centrul orașului Bacău. Barza făcea parte dintr-un grup în care s-au aflat și două berze inelate în Ungaria. Observatorul a sesizat Grupul Milvus, care a transmis operatorilor paginii Clujbird.ro fotografia și informațiile pe care le-a primit. 

Puii de la Vlaha au fost inelați

2023-06-20

În data de 20 iunie, marți, a avut loc inelarea puilor de barză care cresc în cuibul de la Vlaha. La eveniment s-au adunat mulți copii însoțiți de părinți și bunici. Lor li s-a oferit și ocazia de a mângâia puiul de barză coborât pentru a fi inelat sub cuib. În timpul inelării Leske și Miska au ținut sub observație cuibul de pe acoperișul caselor învecinate.

Puii de barză au rămas singuri

2023-06-16

După ce au împlinit vârsta de o lună, în ultimele zile părinții i-au lăsat de mai multe ori singuri pe puii de barză din cuibul de la Vlaha. În seara zilei de 13 iunie s-a întâmplat pentru prima oară să îi vedem pe cei mici fără supravegherea părintească. Apoi, când am încercat să verificăm dacă aceasta a fost prima ocazie, am observat că s-a mai întâmplat și mai devreme în aceeași zi, respectiv și în cursul zilei anterioare.  Deocamdată, părinții au lipsit din cuib doar pentru perioade de câteva minute.

Unul dintre puii de barză a pierit

2023-05-20

În zorii zilei de vineri, 19 mai, unul dintre puii de barză din cuibul de la Vlaha nu mai trăia.  La ultima hrănire care a avut loc miercuri seara, totul părea să fie în regulă, însă dimineața puiul nu se mai mișca. În cursul zilei, capul i-a fost acoperit de mai multe ori cu fân. Sâmbătă dimineața, la 6:15 Leske a și aruncat puiul mort din cuib.
Un caz similar a fost înregistrat ultima dată în 2017. 

Au eclozat primii doi pui de barză

2023-05-09

Pentru dimineața zilei de 9 mai au eclozat primii doi pui de barză din cuibul de la Vlaha. De data aceasta, după depunerea primului ou, părinții au stat pe ouă 36 de zile. Desigur că acest calcul calendaristic este relativ, întrucât Leske a depus ouăle cu puțin înainte de miezul nopții. Dacă ar fi depus ouăle cu numai câteva ore mai târziu, le-am fi luat în calcul într-o altă zi. Nu știm nici care a fost momentul exact din timpul nopții când coaja a fost spartă. Tot ce știm sigur este că la ora 6:16 dimineața, în cuib puteam vedea deja niște capete în mișcare.

Miska a furnizat servicii de poliție aeriană

2023-05-02

În data de 30 aprilie, între orele 14:11 și 14:13, am fost martorii unei scene stranii în apropiere de cuibul de berze de la Vlaha. În timp ce Leske stătea pe ouă, patru berze care se tot învârteau în zonă s-au apropiat de cuib. Doi dintre aceștia au coborât mult, iar unul dintre ei chiar a aterizat pe cuib, iar împreună cu Leske – care apăra ouăle – au și gonit cealaltă barză cu un clămpănit puternic. Atunci am reușit să vedem că barza care a aterizat pe cuib era, de fapt, Miska.

Oare vor fi cinci pui de barză?

2023-04-16

Leske și Miska clocesc pe cinci ouă în cuibul de berze de la Vlaha, iar acum pare deja sigur că numărul ouălor nu va mai crește. Leske a depus primul ei ou în seara zilei de 3 aprilie, târziu, iar apoi – așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani – în cuib a fost adăugat câte un nou ou la fiecare două zile, mereu în același interval orar, între 21:30 și 23:00. Potrivit acestui orar, dacă perechea de berze ar fi încercat să clocească șase ouă, cel de-al șaselea ou ar fi trebuit să fie depus în seara zilei de 13 aprilie, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

A dat cu zăpada peste primul ou

2023-04-04

În seara zilei de 3 aprilie, luni, la orele 23:06, Leske a depus în cuibul de barză de la Vlaha primul ou al anului. Vremea nu a fost generoasă însă cu familia de berze, peste câteva ore a început să ningă, și peste cuib s-a depus un strat de câteva centimetri. Berzele nu au protejat oul, astfel că și acesta a fost acoperit de zăpadă. Experiența din ultimii ani a arătat că ne putem aștepta la câte un nou ou la fiecare două zile, iar eclozarea începe atunci când în cuib se află deja 2-3 ouă.

Leske și Miska s-au regăsit

2023-03-27

Nu a trebuit să așteptăm mult pentru reîntâlnirea de anul acesta dintre Leske și Miska. În 24 martie, vineri la amurg, în cuibul de la Vlaha a sosit și cea de-a doua barză. Primul sosit a fost, cu siguranță, Miska de anul trecut, iar cel de-al doilea sosit, Leske de anul trecut – din păcate însă, de acest lucru nu putem fi complet siguri.

A sosit prima barză

2023-03-22

În 22 martie, miercuri, la ora 19:29 pe cuibul de berze de la Vlaha a aterizat prima barză a acestui an. Aceasta și-a anunțat sosirea printr-un clămpănit puternic, apoi s-a apucat de îndată de reparațiile necesare cuibului. În următoarele zile vom încerca să identificăm cine este primul sosit.
 

Leske, Miska, vă așteptăm acasă!

2023-03-13

Speranța noastră este că perechea de berze a căror viață de zi cu zi o urmărim în direct, pe acest site, încă din 2017, va sosi în curând acasă, în cuibul de berze de la Vlaha. Aceeași pereche, sau o alta? Nu putem ști cu siguranță. Notițe despre berzele din cuib am tot luat încă din 2007, însă abia în ultimii șase ani am avut ocazia să le observăm mai îndeaproape, după ce deasupra cuibului a fost instalată o cameră web, imaginile fiind distribuite și pe internet. 

Au plecat

2022-08-16

Acum pare deja sigur că berzele au părăsit cuibul de la Vlaha după ce și anul acesta s-au reprodus și și-au crescut puii. Ultima oară când în cuib am văzut o barză a fost în noaptea de 11 august, însă la primele ore ale dimineții a dispărut și aceasta. 
Ca de obicei, la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august, evenimentele din cuib s-au accelerat. În 19 iulie, la două zile de la primul zbor al unuia dintre pui, care a avut loc la 17 iulie, și ceilalți pui s-au încumetat la primul lor zbor. 

Primul zbor

2022-07-18

Unul dintre puii de barză de la Vlaha a părăsit pentru prima oară cuibul în dimineața zilei de duminică, 17 iulie. Așa cum se poate observa în imaginile time lapse, la ora 6:13, cel mai curajos dintre pui a lipsit din cuib doar două minute. Mai târziu a urmat o absență mai lungă: puiul a lipsit din cuib între 8:01 la 8:50. Puiul a ratat și hrănirea de la 8:06. Cu toate acestea, nu a vrut să rateze micul dejun de la 8:50. Atunci, puiul a aterizat în cuib în același timp cu părintele care aducea mâncarea.