Vlaha, satul lui Miska și Leske

Mar, 05/05/2020 - 11:19
templomok

Cât timp berzele clocesc pe ouă și nu au loc evenimente senzaționale, să vorbim un pic și despre satul Vlaha (Magyarfenes), cel în care se află cuibul lui Miska și Leske. 
Localitatea se află la 22 de kilometri de centrul orașului Cluj-Napoca și la 15 kilometri de periferia orașului, în valea pârâului Finiș (Feneș), lângă autostrada A3 - Transilvania. Numele așezării vine de la pârâul Finiș, care trece prin localitățile Finișel (în limba maghiară Kisfenes - Finișul Mic), Săvădisla (Tordaszentlászló - Sfântul Ladislau de la Turda), Vlaha (Magyarfenes - Finișul Unguresc) și Luna de Sus (Magyarlóna – Luna Ungurească), apoi se varsă în Someșul Mic (Kisszamos), lângă localitatea Florești  (Szászfenes - Finișul Săsesc). 
Din punct de vedere administrativ, Vlaha aparține de comuna Săvădisla. La data recensământului din 2011, în sat locuiau 971 de persoane, 94% din populație (898 de persoane) declarându-se de etnie maghiară. Majoritatea este de religie reformată.
În scris, localitatea este menționată pentru prima oară în 1285, sub numele de Fenos. Cea mai importantă atracție a sa este biserica romano-catolică, monument de categoria A, ridicată la mijlocul secolului al XIII-lea, probabil în timpul domniei regelui maghiar Béla al IV-lea (1235-1270), un lăcaș de cult în care s-au păstrat câteva fragmente ale unor picturi murale de pe vremuri. Biserica reformată a fost ridicată la 1820. Ambele biserici din Vlaha se află la aproximativ o sută de metri de cuibul de berze, în linie dreaptă. 
O altă atracție din Vlaha este Parcul de Sculpturi Arkhai, creat de sculptorul Ernő Bartha, în care pot fi văzute sculpturile artistului: acestea au dimensiuni mari și au fost realizate din fân.