Circulație mare de berze

Vin, 05/08/2020 - 08:40
feszek dronnal

În ultimele zile, în apropierea cuibului de berze de la Vlaha a fost o circulație mare. La data de 5 mai, marți, deasupra satului, de-a lungul văii pârâului Finiș a trecut o echipă formată din peste douăzeci de berze, iar la data de 6 mai, miercuri, una de 11 berze. Deși berzele au zburat la înălțime mare și nu s-au apropiat de cuib, Leske și Miska au considerat că este important să semnaleze că locul în care se află ei este ocupat. Probabil că a fost vorba despre berze fără cuib. 
Miercuri seara și joi după-amiază s-a apropiat de cuib câte o barză singuratică. Cea de miercuri seară a și aterizat pe cuib pentru o clipă, dar apoi a trebuit să plece repede. Incidentul a fost neobișnuit, deoarece nu a plecat departe, a zburat doar până la marginea satului, unde a aterizat pe o colina foarte vizibilă. Miska a urmărit-o o vreme cu privirea, iar apoi s-a dus după ea, ca să o alunge și din zonă. Barza străină s-a întors de mai multe ori la cuib, iar Miska a alungat-o, de fiecare dată, dincolo de hotarul satului.
Berzele nu au tendința de a-și proteja teritoriul, uneori trăiesc chiar în colonii. Este posibil ca intrusul să fi fost un mascul, motiv pentru care Miska s-a temut că i-ar putea lua perechea, astfel că a insistat să îl alunge și din zonă.
Joi după-amiază, de cuib s-a apropiat o altă barză singuratică. Până am reușit să apucăm aparatul de fotografiat, a și plecat mai departe. Cu toate acestea, în imaginea încețoșată, realizată de la depărtare, pe piciorul stâng al berzei apare o pată albă, care arată, cu siguranță, prezența unui inel.
După ploile din ultimele săptămâni, natura s-a înverzit foarte mult în jurul cuibului de berze.