Cum îl putem deosebi pe Miska de Leske?

Mar, 05/12/2020 - 20:25
Miska_Leske_megkulonboztetes

Zilele trecute, mai multe persoane ne-au întrebat cum putem face diferența între Leske și Miska? Răspunsul scurt la întrebare este că urmărim de foarte mult timp berzele acestea, iar de când le ținem sub observație și cu o cameră web, am descoperit semnele prin care se diferențiază una de cealaltă. Cu ochiul liber nu pot fi observate diferențe de dimensiuni între barza de sex masculin și cea de sex feminin. Astfel că a trebuit căutate alte semne distinctive.
Dintre acestea, forma petei negre din jurul ochiului este cea mai importantă. În cazul lui Leske, această pată este paralelă cu linia ciocului și are un contur oarecum regulat. Pata din jurul ochilor lui Miska este mai mică și are marginile mai neregulate: în partea din față, pata o ia un pic în jos, iar în partea din spate se curbează în sus. Bineînțeles, diferența este evidentă doar atunci când ambele berze se uită în aceeași direcție, dacă își țin capul în aceeași poziție. Dintr-un anumit unghi și în anumite condiții de lumină, și pata din jurul ochilor lui Leske pare ușor „ondulată”.
Și de unde știm care este masculul și care este femela? Ei bine, pentru că le-am fotografiat de sute de ori și în timp ce se împerecheau, iar atunci masculul se află, în mod evident, deasupra. De aici știm și faptul că perechea de berze de la Vlaha se comportă puțin diferit față de majoritatea berzelor. Deși literatura de specialitate spune că masculul este cel care sosește primul pe cuib, unde așteaptă sosirea unei femele – de regulă, a celei împreună cu care a amenajat cuibul și anul anterior – la Vlaha, șefă peste cuib este Leske, femela. Ea este cea care îl acceptă în cuib pe Miska – iar uneori, sosirea acestuia întârzie și o săptămână sau două. În poza atașată, Miska stă pe ouă, iar Leske stă în picioare, lângă el.