Una dintre berzele inelate de la Vlaha a fost văzută în județul Bistrița-Năsăud

Mie, 06/24/2020 - 16:25
Foto: Kiss Réka Beáta

La data de 20 iunie, membrii Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus au fotografiat una dintre berzele de la Vlaha care în anul 2018 au fost inelate. Aceasta se afla la limita dintre județele Bistrița-Năsăud și Mureș, în apropiere heleșteului de lângă localitatea Budurleni. Barza care poartă inelul cu seria 7250 căuta hrană pe câmpul din vecinătatea luciului de apă, alături de alte aproximativ patruzeci de berze. În grup se regăseau și alte două berze inelate: de pe una dintre inele nu s-a reușit descifrarea codului, cealaltă barză fiind una care a fost inelată tot în 2018, în Sânpaul (județul Harghita). 
    Barza cu inelul cu numărul 7250 este chiar pasărea pe care în urmă cu doi ani, atunci când s-a efectuat inelarea, am coborât-o din cuib, și pe care copiii care s-au adunat pentru eveniment au avut ocazia să o și mângâie.
    De obicei, berzele tinere se întorc în zona în care au eclozat abia după trei ani, atunci când sunt pregătite să depună și ele ouă. Până acum am bănuit că ele rămân în Africa, unde „vagabondează” în grup. Însă datorită inelării color care a fost efectuată în ultimii ani, am reușit să aflăm despre mai multe revederi, de ocazii în care berze de abia un an au reapărut în România.