Puii de barză au fost inelați

Lun, 06/29/2020 - 22:11
lehozott kisgolya

Puii de barză care cresc în cuibul de la Vlaha au fost inelați. Acțiunea a avut loc luni, 29 iunie, dimineață, în cadrul programului Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus. Pe piciorul stâng al berzelor a fost montat câte un inel mic, din metal, pe care apare inscripția „România” și un cod unic de identificare.
În plus, pe piciorul drept al berzelor a fost montat și un cilindru mai mare, de culoare albă, pe care este trecut un număr în direcție longitudinală și care poate fi citit și de la distanță cu ajutorul unui binoclu. Berzelor de la Vlaha li s-au atribuit numerele 8307, 8308, 8309, 8310. Cu această ocazie a fost măsurată și lungimea ciocului fiecăreia dintre puii de barză.
Urcarea la cuib a avut loc cu ajutorul unei autoutilitare. Pe durata procesului de inelare, puii de barză au fost acoperiți cu o pătură, în așa fel încât aceștia să nu se sperie și să sară din cuib. Una dintre berze, cea cu numărul 8310 a fost coborât pentru scurtă vreme din cuib, în așa fel încât copiii care s-au adunat la baza stâlpului să aibă ocazia să o vadă și să o mângâie. 
Acțiunea de inelare a continuat la cele zece cuiburi de barză din Vălișoara, Filea de Jos, Ciurila, Sălicea, Șutu, Crăești și Petreștii de Jos, în total fiind inelate 39 de berze. După ce a fost comparată lungime ciocurilor puilor de barză din diferite cuiburi s-a ajuns la concluzia că cele de la Vlaha se află printre cele care sunt bine dezvoltate.
O parte dintre costurile de închiriere a autoutilitarei a fost suportată de către Primăria Săvădisla.
Mai multe fotografii aici.