Puii de barză învață să se descurce singuri

Sâm, 08/01/2020 - 13:32
utolso_etetes

În cursul acestei săptămâni, pe zi ce trecea, cele două berze adulte au adus tot mai puțină hrană în cuibul de la Vlaha, astfel că puii de barză au fost nevoiți să învețe să se descurce în mare parte singuri.
Marți, serviciul de catering al lui Leske și Miska încă mai funcționa în parametri normali. Pe imaginile time-lapse realizate în baza imaginilor înregistrate de camera web se poate vedea că la ora 10:22, 13:36, 16:04, 17:32, 19:36 și 20:54, puii de barză s-au așezat în cerc în jurul unuia dintre adulți, astfel că am concluzionat că părinții le-au adus hrană. 
De miercuri încolo, astfel de scene nu au mai avut loc în cursul dimineților; puii s-au pus în cercul specific pentru servirea mesei, doar după-amiaza și seara: la 17:22, 18:42, 19:34, 20:06 și 21:48.
Joi și vineri, astfel de scene am mai observat doar de trei ori în fiecare zi (la ora 14:14, 18:42 și 21:00, respectiv 13:04, 17:14 și 21:10).
Eram, deja, pregătiți să tragem concluzia cum că hrănirea puilor s-a rărit, dar sâmbătă  dimineață am observat, de două ori, că puii de barză au zburat spre cuib la chemarea lui Leske, apoi s-au așezat în cerc. Nu au primit, însă, mâncare! Adunarea a avut loc din cauza unui pericol: în văzduh zburau berze străine, astfel că Leske i-a chemat în cuib, ca să îi protejeze.
De altfel, probabil că hrănirea puilor a devenit un lucru tot mai neplăcut pentru părinți. Puii de barză – care au ajuns la dimensiunile adulților – nu mai așteptau ca părinții să verse în mijlocul cuibului mâncarea adusă, ci au tot încercat să mănânce direct din ciocul acestora. 
În lipsa hranei aduse direct în cuib, puii petrec tot mai puțin timp acasă. Deși seara revin ca să doarmă în cuib, pleacă din el încă în zori, iar în timpul plimbărilor de dimineață învață, cu siguranță, nu numai să zboare, ci și să se hrănească singuri. După-amiezile și le petrec pe acoperișul bisericii reformate. De acolo, este ușor de observat dacă unul dintre părinți se îndreaptă spre cuib, moment în care ar putea să ajungă repede acasă, astfel încât, în cazul în care li se servește o gustare sau o cină, să fie prezenți pentru a se bucura de bucate.