Au plecat?

Vin, 08/07/2020 - 18:27
golyak repulo

De peste o zi, la Vlaha nu a mai fost observată nicio barză. Toate semnele indică faptul că Miska și Leske au pornit, și ei, către Africa. Anul acesta au făcut-o mai devreme decât în anii precedenți. După ce la data de 2 august și-au luat rămas bun de la cei patru pui, timp de câteva zile, adulții au dus viața lor obișnuită în cuib.

De regulă plecau împreună după hrană, iar de fiecare dată când se întorceau la cuib, clămpăneau prelung. Nopțile le-au petrecut din nou în cuib, care brusc a devenit foarte încăpător.

Zorii zilei de 5 august, miercuri, i-a mai surprins pe cei doi în cuib. A fost ca de obicei: imediat ce s-a crăpat de ziuă, perechea a și plecat de acasă. S-au mai aflat în cuib, împreună, între orele 12:52 și 13:24, între 13:38 și 13:48 și între 15:16 și 15:28. Atunci au plecat din nou, iar seara, la asfințit, pe la ora 21:42, în cuib s-a mai întors doar Leske. Femela a mai așteptat până joi dimineață, iar la ora 8:18 a plecat și ea. 

De atunci, pe cuib nu a mai aterizat nicio barză. Anul acesta se pare că berzele de la Vlaha au pornit la drum mai devreme. Înainte de a se fi montat camera web, plecările lor au avut loc, de regulă, în jurul datei de 10 august. Cu toate acestea, s-a întâmplat de mai multe ori ca chiar și la o distanță de o săptămână, pe cuib să mai aterizeze câte o barză trecătoare - pentru scurt timp.


În 2018, ziua în care am mai văzut berze în cuib a fost 8 august. Anul trecut, Leske a fost cea care a pornit la drum prima: la data de 9 august. Miska a mai așteptat câteva zile, apoi a plecat și el: la data de 13 august.

Să aveți o călătorie plăcută, berzelor! Vă așteptăm și anul viitor!