Două berze în cuib

Dum, 04/04/2021 - 14:19
ismet parban

    În data de 2 aprilie, Vinerea Mare a Paștelui Catolic, după-amiază, în cuibul de barză de la Vlaha a sosit și o pereche pentru Leske. Mai multe semne indică faptul că este vorba despre Miska. 
    Un mascul a mai apărut în cuib și în prima zi pe care Leske a petrecut-o acasă (poate că era un pretendent), care s-ar fi mutat cu plăcere în cuib, însă femela a gonit vizitatorul nepoftit. La început, masculul a scrutat cuibul de pe crucea aflată pe turnul bisericii romano-catolice din localitate, apoi de pe hornul casei de alături. Curând și-a dat seama, însă, că nu există  șanse de a se muta în cuib. După ce a făcut câteva cercuri prelungi, a zburat spre est.
    Pata neagră din jurul ochilor mascululului care a sosit vineri seamănă cu cea a lui Miska, însă ciocul noului venit pare să aibă o culoare mai puternică. Leske a dat dovadă, însă, de încredere deplină față de el. Masculul a aterizat pe cuib la 14:36, iar la ora 14:56, 16:40 și 17:00, cei doi s-au și împerecheat. Între timp, Leske i-a încredințat și cuibul spre pază, timp în care a plecat să aducă niște fân. 
    Masculul a sosit la timp pentru ca ouăle să fie depuse devreme, astfel încât să existe suficient timp pentru ca puii de barză din acest an să crească optim. Anul trecut, Miska a sosit acasă pe 5 aprilie, iar cu doi ani în urmă, pe 3 aprilie. Mai multe forografii despre momentele regăsirii aici