Sunt șanse pentru creșterea a trei pui

Lun, 05/24/2021 - 14:32
harom fioka es tojas

Se pare că anul acesta sunt șanse pentru creșterea a trei pui în cuibul de berze de la Vlaha. Primii trei pui care au ieșit din ou la data de 13 mai s-au dovedit a fi viabili, dublându-și mărimea la fiecare două-trei zile. 
Puiul care a apărut cinci zile mai târziu, la data de 18 mai, a avut nevoie de peste o zi ca să reușească să scoată capul din coajă. A fost atât de slăbit de la efort, încât în timpul meselor servite de părinți nu a reușit să concureze cu frații săi, de trei ori mai mari, pentru câte o îmbucătură. Cadavrul puiului mort a fost aruncat din cuib de către părinți. La data de 21 mai, vineri, locuitorii de pe stradă l-au observat sub cuib. 
Al cincilea ou se mai află în cuib, dar este puțin probabil ca în el să mai fie vreun pui viu. Dacă ar fi fost în viață, ar fi trebuit să spargă coaja de ou deja în urmă cu două-trei zile. Mai mult ca sigur că și acest ou va ajunge sub cuib, mai devreme sau mai târziu. 
Anul acesta, perioada de eclozare a fost mai liniștită decât ceea ce am observat în anii anteriori. S-a întâmplat doar de câteva ori ca în apropiere de cuib să se învârtă berze străine. În aceste cazuri, barza care mânca pe câmp s-a grăbit acasă pentru a apăra cuibul, iar împreună cu partenerul care se afla acasă dădeau semnale vocale puternice pentru a arăta că este ocupat cuibul. Anul acesta nu am observat să fi fost nevoie de lupte pentru a apăra cuibul față de intruși.