Berze aflate în trecere, prin Vlaha

Mar, 08/10/2021 - 10:12
lengyel gyuru

Între 9 și 10 august, la Vlaha au înnoptat aproximativ patruzeci de berze care se aflau în trecere, în zonă. Acestea au sosit în jurul orei 20, după ploaia de după-amiază, și erau atât de multe, că satul s-a umplut, efectiv, de păsări. Majoritatea au aterizat pe acoperișuri și coșuri de fum, dar și pe ramurile superioare ale unui nuc. Multe dintre ele au tot făcut cercuri în aer, în căutarea unui loc potrivit. Pe turnul bisericii reformate a aterizat o barză, pe acoperiș, alte nouă berze, iar pe turnul bisericii catolice, patru.
Cu siguranță că cei care au ocupat cuibul lui Leske și Miska erau tot niște exemplare din acest grup. Trei dintre ele au petrecut noaptea în cuib, și niciuna nu era inelată. Și alte berze s-ar fi mutat cu plăcere în cuib, însă primii sosiți i-au alungat.
Am fotografiat berzele atât cu aparatul foto, cât și cu o dronă. Abia când am descărcat imaginile, am observat că două dintre berze erau inelate. Am reușit să descifrăm numerele de pe picioarele celei de pe turnul bisericii reformate. Potrivit  specialistului ornitolog, este vorba despre o pasăre sosită din Polonia.
Berzele au rămas în Vlaha până la ora șase dimineața. De îndată ce s-a făcut un pic de lumină, au și pornit din nou la drum. Mai multe fotografii aici.