Miska și Leske, din nou împreună

Mar, 03/29/2022 - 21:56
egyutt22

Barza care s-a întors prima în cuib nu a trebuit să aștepte nici măcar o zi, căci marți, 29 martie, la ora 14 fix a sosit și perechea sa. Cele două berze s-au salutat una pe cealaltă cu un clămpănit puternic, iar apoi au și trecut la împerechere. 
Ei bine, trebuie să recunoaștem că ne-am înșelat atunci când am tras concluzia că barza sosită luni este Leske. Comparând fotografiile făcute luni și marți, se poate constata că barza sosită mai devreme este cea care se află deasupra în momentul împerecherii. Iar asta înseamnă că această barză este masculul. Prin urmare, anul acesta nu a mai fost ca în anii anteriori, când practica era că prima barză sosită în cuibul de la Vlaha era femela. 
Nu putem fi absolut siguri nici de faptul că este vorba de aceleași două berze, și că în cuibul de la Vlaha s-au întors Leske și Miska, berzele care au cuibărit aici în anii anteriori. Am putea spune cu certitudine acest lucru numai dacă berzele ar fi inelate și am putea să le identificăm în baza numerelor de serie. Berzele sunt foarte asemănătoare între ele și – trebuie să recunoaștem – nu le putem deosebi decât una de cealaltă; de regulă, și acest lucru este posibil numai atunci când se află ambele în cuib.
Momentele întâlnirii dintre cele două berze au fost surprinse și în acest an într-o galerie foto. Comparați și dumneavoastră pozele de anul trecut cu cele de la întâlnirea din acest an și trageți propriile concluzii!