Berzele de la Vlaha stau pe cinci ouă

Lun, 04/25/2022 - 13:38
ot_tojas

Între timp a devenit sigur: în anul 2022, Leske și Miska vor încerca să crească cinci pui de barză. Începând cu 13 aprilie, în cuib a apărut câte un nou ou la fiecare două zile. După apariția celui de-al cincilea – în dimineața zilei de 21 aprilie – nu a mai existat vreo schimbare.
Leske și Miska stau cu schimbul pe ouă. Între timp, analizează în mod continuu cerul, iar dacă văd o barză străină apropiindu-se, în cuib revine în grabă și barza plecată. În astfel de momente, cei doi anunță, cu un clămpănit puternic, faptul că acest cuib este ocupat, iar străinii nu au ce căuta în zonă. De regulă, berzele străine iau la cunoștință aceste avertismente și zboară mai departe. 
Putem spune că cele cinci ouă din cuib reprezintă un număr mediu pentru cuibul de la Vlaha. Anul trecut am avut tot cinci ouă, la fel și în 2017. În 2018, Leske a depus șase ouă, iar în 2019, șapte, însă în final am avut de-a face tot cu câte cinci ouă, pentru că ouăle care au fost în plus au fost aruncate din cuib. De când putem vedea și ouăle cu ajutorul camerei web, a existat un singur an în care au fost mai puțin de cinci: în 2020, când am avut de-a face cu numai patru. Cu toate acestea, experiența din ultimii ani a arătat că este nevoie de foarte mult noroc pentru a ecloza și a crește cinci pui. În ultimii cinci ani, acest lucru le-a reușit numai în 2018. 
În baza experienței din anii precedenți, ne putem aștepta ca prima barză să eclozeze undeva în perioada 17-18 mai.