Ultimele zile de eclozare

Lun, 05/16/2022 - 11:30
ot tojas felulnezetbol

Acestea sunt ultimele zile în care perechea de berze de la Vlaha eclozează ouăle depuse în acest an. Potrivit calculelor noastre, primii pui ar putea sparge cojile ouălor în data de 16, 17 sau 18 mai.
Experiența din ultimii ani a arătat că acest lucru a avut loc în cea de-a 34-a și 35-a zi de la depunerea primelor ouă. Motivul pentru care nu putem spune cu exactitate când va ieși din ou primul pui este că nu știm precis când a început eclozarea. Acest lucru se datorează faptului că perechea de berze începe să clocească pe ouă atunci când s-au adunat deja 2-3 ouă. Un alt factor care cauzează incertitudine este că anul acesta, Leske și-a depus ouăle în jurul miezului nopții. Noi am „contabilizat” aceste ouă a doua zi dimineață, deși am fi putut nota și ziua precedentă ca fiind ziua de depunere a ouălor. 
În ultimii doi ani, în prima zi au ieșit din ou doi pui deodată, și nu doar unul. Deși ouă sunt depuse în cuib o dată la două zile, puii nu apar o dată la două zile, ci mai devreme. Și asta pentru că puii care încă se mai află în ouă îi aud pe frații aflați deja afară, și fac un efort mai mare pentru a sparge coaja cât mai curând posibil.
Acum urmează cele mai incitante zile în cuibul de berze de la Vlaha. Să urmărim împreună creșterea familiei de berze, pe Clujbird.ro!