Miska a furnizat servicii de poliție aeriană

Mar, 05/02/2023 - 19:03
vedekezes

În data de 30 aprilie, între orele 14:11 și 14:13, am fost martorii unei scene stranii în apropiere de cuibul de berze de la Vlaha. În timp ce Leske stătea pe ouă, patru berze care se tot învârteau în zonă s-au apropiat de cuib. Doi dintre aceștia au coborât mult, iar unul dintre ei chiar a aterizat pe cuib, iar împreună cu Leske – care apăra ouăle – au și gonit cealaltă barză cu un clămpănit puternic. Atunci am reușit să vedem că barza care a aterizat pe cuib era, de fapt, Miska.
Ceea ce reprezintă o noutate este că acum a furnizat și servicii de poliție aeriană, fiind prezent în aer pentru primirea celor care soseau și escortându-i, așa cum fac avioanele de luptă militare atunci când o aeronavă străină și neidentificată se apropie de spațiul aerian al unei țări. Acest exemplu sugerează că berzele se străduiesc, deja în aer, să le semnaleze străinilor că se apropie de un spațiu privat, unde nu au ce căuta. În majoritatea cazurilor, noii sosiți iau la cunoștință acest lucru.
Anterior am observat de mai multe ori că una dintre berze a ajuns la cuib concomitent cu străinul neinvitat. Până acum, am crezut că aceasta a observat apropierea berzelor doar în ultimul moment, grăbindu-se către casă după ce s-a oprit din căutat hrană. Acum credem, însă, că sosirea simultană a berzei care nu se afla acasă și a berzei străine indică faptul că aterizarea pe cuib a fost precedată de servicii de poliție aeriană. Protectorul cuibului l-a însoțit pe străin în aer, iar după ce avertismentul din aer nu a avut efectul scontat, a aterizat pe cuib pentru a se angaja – la nevoie – chiar și într-o luptă corp la corp.