Cei doi băieți din Vlaha, care au fost nimeriți în plin de excrementele unui pui de barză coborât din cuib vineri dimineață, pentru inelare, probabil că vor fi extrem de norocoși. Copiii au sosit la locul faptei alături de aproximativ treizeci dintre colegii lor de la grădinița și școala din Vlaha, pentru a mângâia puiul coborât din cuib, pentru a afla mai multe despre viața berzelor și pentru a vedea cum se desfășoară inelarea. Cu toții s-au distrat bine pe seama a ceea ce s-a întâmplat.
Puiului coborât din cuib i s-a montat un inel pe piciorul drept, cu seria E740. Inelul poate fi citit și de la distanță, cu ajutorul unui binoclu sau în urma unei fotografii, iar astfel, purtătorul poate fi identificat. Pe glezna stângă a păsării a fost montat și un inel metalic, cu o altă serie, care arată țara de origine. Acest inel are semnificație în cazul în care pasărea moare.
Din 2017 încoace, la cuibul de berze de la Vlaha au fost montate inele pe 28 de pui. Până acum, vești au sosit despre doi dintre ei. Unul a fost fotografiat la granița județelor Bistrița și Mureș, iar celălalt, lângă Bacău. Prin instalarea unui emițător ar putea fi adunate mult mai multe informații despre păsări, însă tehnologia este extrem de costisitoare în prezent și există un risc destul de mare și ca pasărea pe care este plasată să moară, iar în acest caz, investiția s-a dus pe Apa Sâmbetei.
În acest an, părinții au reușit să crească cinci pui în cuibul de berze din Vlaha. La cinci-șase săptămâni de la eclozare, cei mici se apropie deja ca mărime de părinții lor. Patru pui au fost inelați în cuib – aceștia au beneficiat de seriile E741, E742, E743 și E744. Odată cu montarea inelelor, ornitologii le măsoară și lungimea ciocurilor, și notează toate aceste date. Dimensiunile arată dezvoltarea lor. Ciocul celui mai mare pui a avut 110 milimetri, iar al celui mai mic, 89 de milimetri.
Se împlinesc nouă ani de când nu a mai existat vreun precedent pentru creșterea a cinci pui în cuibul de berze de la Vlaha. În ultimii 18 ani, de când ținem sub observație cuibul, acest lucru a fost posibil numai în trei ani. De regulă, perechea de berze a depus cinci ouă, însă de fiecare dată, un ou nu a eclozat, și nici nu s-a întâmplat în fiecare an ca puii eclozați să rămână în viață toți. Mai multe fotografii de la inelare aici.