Hogyan különböztethetjük meg Leskét Miskától?

2020. 05. 12., k - 20:25
Miska_Leske_megkulonboztetes

Többen kérdezték az elmúlt napokban: hogyan tudjuk megkülönböztetni egymástól Leskét, és Miskát? A kérdésre a rövid válasz az, hogy nagyon sokat figyeltük a gólyáinkat, és ami óta a kamerán keresztül is látjuk a fészket, megtaláltuk azokat a jegyeket, amelyek megkülönböztetik őket egymástól. 
A hím és tojó gólyák között szemmel nem állapítható meg méretbeli különbség. Így más ismertető jegyeket kellett keresni. Ezek közül a szemet körülvevő fekete folt alakja a legfontosabb. Leskénél ez a folt viszonylag egyenes vonalú, és párhuzamos a csőr vonalával. A Miska szemét körülvevő folt kisebb és hullámos vonalú: az eleje egy kicsit lefelé, a vége felfelé kanyarodik. Persze, a különbség csak akkor nyilvánvaló, ha mindketten ugyanarra néznek, ugyanolyan pozícióban tartják a fejüket. Bizonyos szögből nézve, bizonyos megvilágításban a Leske szeme körüli folt is hullámosnak látszik. 
És honnan tudjuk, hogy melyik a hím és melyik a tojó? Hát onnan, hogy képek százait készítettük róluk párzás közben is, amikor nyilvánvalóan a hím van felül. Innen tudjuk azt is, hogy a magyarfenesi gólyapár egy kicsit másképpen viselkedik, mint a gólyák többsége. Noha a szakirodalom szerint a hím érkezik előbb a fészekre, és ő fogadja be a tojót, rendszerint azt, amelyikkel egy évvel korábban is együtt fészkelt, Magyarfenesen a tojó, Leske a fészekfoglaló. Ő fogadja be az általában egy-két hetet is késő Miskát. A mellékelt képen Miska ül a tojásokon, és Leske álldogál mellette.