News

Útra keltek a magyarfenesi gólyák

2023-08-24

Napok óta üres a magyarfenesi gólyafészek, immár biztosra állíthatjuk, hogy az itt fészkelő gólyacsalád valamennyi tagja útra kelt. 

Vonuló gólyacsapat szállt meg éjszakára Magyarfenesen

2023-08-12

Afrika felé vonuló gólyacsapat érkezett pénteken, augusztus 11-én este Magyarfenesre. Az egyik gólyának sajnos csak eddig tartott az út. 
A gólyák 20 óra 20 perc tájt érkeztek meg a faluba. A webkamerával megfigyelt fészket pár napja már csak egyedül őrző Miska hangosan kelepelt, de aztán – látva a túlerőt – nem ellenezte, hogy leszálljanak az érkezők. A gólyacsapat 90-100 gólyából állhatott (készítettünk olyan képet is, amelyen 67 gólya alakja kivehető). Ellepték a környező házak tetejét, a villanyoszlopokat, a két templom tornyain, tetőgerincén is gólyák pihentek. 

Nem jár már vissza a fészekre az egyik kisgólya

2023-07-29

Kedd, július 25. óta nem jár már vissza a fészekre az egyik kisgólya. Miska és Leske naponta néhány alkalommal továbbra is ételt hoz a fészekbe a kisgólyáknak, de hétfőn, július 24-én este történt meg legutóbb, hogy három fiatal gólya versenyezzen a kiöklendezett falatokért. Aztán másnap reggel kirepültek az ifjak, és azóta már csak ketten vesznek részt a családi étkezéseken. 

Kirepültek a kisgólyák

2023-07-15

Két hónappal a kikelésük után kirepültek a fészekből a magyarfenesi kisóglyák. Az idősürítő képeiből megállapítható, hogy a legbátrabb vasárnap, július 9-én 10:20 órakor hagyta el a fészket, és egy óra múlva tért vissza, hogy ne maradjon le a 11:38-as etetésről. A próba sikerült, másnap többször is megismételte. Harmadnap, július 11-én 19 órakor immár két kisgólya hiányzott a fészekből. Az egyedül maradt irigykedve szemlélte a társait. Szerdán, július 12-én kevéssel 10 óra után maradt először teljesen üres a fészek. 

Bákó közelében fényképeztek le egy magyarfenesi gólyát

2023-06-29

Bákó megyében fényképezték le a magyarfenesi fészekben tavaly felnőtt és meggyűrűzött gólyák egyikét. A 7844-es gyűrűt viselő gólyát Bákó központjától mintegy nyolc kilométerre, Ruși-Ciutea település mellett, a Beszterce folyó partján kapta lencsevégre június 21-én Constantin Chiriloaie megfigyelő. A gólya egy olyan csoport tagja volt, amelyhez két Magyarországon gyűrűzött gólya is tartozott. A megfigyelő a Milvus Csoportot értesítette, amely továbbította az elküldött fényképet és az információt a Clujbird.ro oldal működtetőinek. 
Köszönjük a híradást!

 

Gyűrűt kaptak a kisgólyák

2023-06-20

Kedden, június 20-án reggel gyűrűt kaptak a magyarfenesi fészekben nevelkedő kisgólyák. Az eseményre sok kisgyereket kísértek el a szülei, nagyszülei. Ők arra is lehetőséget kaptak, hogy megsimogassák a gyűrűzésre lehozott egyik kisgólyát. A gyűrűzés idején az aggódó felnőtt gólyák a szomszédos házak tetejéről figyelték a fészket. 

Magukra maradtak a kisgólyák

2023-06-16

Miután betöltötték az egy hónapos kort, többször is magukra hagyták a kisgólyákat az elmúlt napokban a szüleik a magyarfenesi fészekben. Június 13-án este láttuk először szülői felügyelet nélkül a kicsiket. Aztán amikor próbáltuk ellenőrizni, hogy ez volt-e az első ilyen alkalom, azt vettük észre, hogy a nap folyamán már korábban, és egy nappal korábban is történt hasonló eset. A szülők egyelőre csak pár perces időszakokra hiányoztak a kicsik mellől. 

Elpusztult az egyik kisgólya

2023-05-20

Péntekre, május 19-re virradóra elpusztult az egyik kisgólya a magyarfenesi fészekben. A szerda esti utolsó etetésen még úgy tűnt, hogy minden rendben van, péntek hajnalban azonban már nem mozdult a kicsi. A nap folyamán többször széna is került a fejére. Szombat reggel 6:15-kor Leske kidobta a fészekből. 
Legutóbb 2017-ben jegyeztünk fel hasonló esetet. 

Kikelt az első két kisgólya

2023-05-09

Május 9-re, kedd reggelre kikelt az első két kisgólya a magyarfenesi fészekben. A szülők ezúttal 36 napot kotoltak az első tojás letojása után. Persze, a naptári számítás relatív, hiszen nem sokkal éjfél előtt tojta Leske a tojásokat. Ha csak pár órával később tojta volna, már más nappal kerülnek a számításunkba. Azt sem tudhatjuk pontosan, hogy az éjszaka során mikor sikerült áttörni a tojáshéjat. Tény, hogy hajnali 6 óra 16 perckor már mozogtak a fejecskék. Így hát lehet, hogy a 34 nap ezúttal is csak néhány órával tolódott ki. 

Légi rendőri szolgálatot végzett Miska

2023-05-02

Különös jelenetet figyeltünk meg április 30-án 14:11 és 14:13 óra között a magyarfenesi gólyafészek közelében. Leske kotolt a tojásokon, amikor négy magasban köröző gólya közelített a fészekhez. Közülük kettő leereszkedett, egyikük le is szállt a fészekre, és a tojásokat védő Leskével együtt hangosan kelepelve elijesztette a másik leereszkedőt. Ekkor sikerült megállapítani, hogy Miska volt a fészekre szálló gólya. 

Lesz-e öt kisgólya?

2023-04-16

Öt tojáson kotol Leske és Miska a magyarfenesi fészekben, és immár biztosnak tűnik, hogy a tojások száma nem fog növekedni. Április 3-án késő este tojta Leske az első tojását, és – amint azt már az elmúlt években megszokhattuk – ezt követően minden második nap került újabb tojás a fészekbe, mindig ugyanabban a 21:30 – 23:00 óra közötti idősávban. Az órarend szerint 13-án este tojhatta volna a hatodik tojást, ha a gólyapár hatodik kisgólya kiköltésére is kísérletet tenne, de ez már nem történt meg. Megelégedtek az öt tojással. 

Belepte a hó az első tojást

2023-04-04

Hétfőn, április 3-án este 23:06 órakor Leske letojta az idei első tojását. Az időjárás azonban nem volt kegyes a gólyapárhoz, pár órával később havazni kezdett, és több centis hóréteg rakodott le a fészekre. A gólyák nem óvták a tojást így a hó azt is belepte. Amint megszokhattuk, a kotlás csak akkor kezdődik, amikor már 2-3 tojás van a fészekben. Az elmúlt években az első tojást kétnaponként követte újabb tojás a fészekben. A következő napokban kiderül, hogy a télies időjárás változtat-e valamit a gólyacsalád reprodukciós órarendjén.

Újra egymásra talált Leske és Miska

2023-03-27

Nem sokat kellett várnunk Leske és Miska idei találkozására. Pénteken, március 24-én, az esti szürkületben megérkezett a második gólya is a magyarfenesi fészekre. Minden bizonnyal az első a tavalyi Miska volt, a második meg a tavalyi Leske, de ezt teljes bizonyossággal sajnos nem állíthatjuk. 

Megérkezett az első gólya

2023-03-22

Szerdán, március 22-én este 19:29 órakor leszállt a magyarfenesi fészekre az idei első gólya. Azonnal hangos kelepeléssel adta hírül érkezését, és neki is látott a fészek javításának, aztán tollászkodni kezdett. Az elkövetkező napokban próbáljuk beazonosítani az érkezőt.

 

Leske, Miska, hazavárunk!

2023-03-13

Reményeink szerint már úton van hazafelé, és hamarosan meg is érkezik a magyarfenesi fészekbe az a gólyapár, amelyiknek 2017 óta követhetjük e honlapon keresztül élőben is a mindennapjait. Ugyanaz vagy másik? Nem tudhatjuk pontosan. A fészek gólyáiról 2007 óta készítünk feljegyzéseket, alaposabb megfigyelésükre azonban csak az elmúlt hat évben nyílott lehetőség, azt követően, hogy a webkamerát szereltünk a fészek fölé, melynek képét a világhálón is megosztottuk. 

Elmentek

2022-08-16

Immár biztosnak látszik, hogy a sikeres idei költés és utódnevelés után távoztak a gólyák a magyarfenesi fészekből. Legutóbb az augusztus 11-re virradó éjszaka láttunk gólyát a fészekben, de a hajnali órákban az is eltűnt. 
Amint az lenni szokott, július végén, augusztus elején felgyorsultak az események a fészekben. Az első kisgólya július 17-i kirepülése után két nappal, július 19-én a többi kisgólya is megtette az első légi útját. 
Az ezt követő két hétben a repülés, az önálló táplálkozás begyakorlása következett. 

Az első kirepülés

2022-07-18

Először hagyta el a magyarfenesi fészket vasárnap, július 17-én reggel az egyik kisgólya. Amint az idősűrítő (time lapse) képeiből kiderül, a legbátrabb fióka 6:13-kor még csak két percre hiányzott a fészekből, aztán 8:01-től 8:50-ig egy hosszabb távollét következett. A kalandéhes kicsi a 8:06-os etetésről is lemaradt. A 8:50-es etetést azonban már nem akarta kihagyni. Ekkor az ételt hozó szülővel egyszerre érkezett a fészekre. Távolléte során egy darabig a szomszédos ház tetejéről méregette, hogy vajon hogyan tud majd visszarepülni. 

Meggyűrűztük a kisgólyákat

2022-06-22

Kedden, június 21-én meggyűrűztük a magyarfenesi fészekben nevelkedő kisgólyákat. Az eseményre mintegy 25 kisgyereket kísértek el a szülei, nagyszülei. Ők arra is lehetőséget kaptak, hogy megsimogassák a gyűrűzésre lehozott egyik kisgólyát. Valamennyi gólya bal lábára egy fém gyűrű került, amely akkor segít az azonosításban, ha elpusztul a madár és valaki megtalálja a maradványait. A jobb lábra egy olyan fehér műanyaghenger került, amelyre négyjegyű számot írtak feketével. Ez a szám fényképről is leolvasható, így az élő gólya azonosítására is alkalmas. 

Négy kisgólya kelt ki a tojásokból

2022-05-25

Egy héttel az első kisgólyák kikelése után immár szinte biztosra állíthatjuk, hogy az ötödik tojás záp maradt, és csak négy kisgólyának vannak felnövési esélyei a magyarfenesi fészekben. A szám átlagosnak mondható, az elmúlt három évben is négy gólya, az előtt egyszer öt, egyszer meg három kelt ki. Négy gólyát azonban csak kétszer sikerült felnevelni az utóbbi öt évben. 
A gólyák általában nem dobják ki a záptojást. Ezt gyakorta a kisgólyák gyűrűzésekor vesszük ki a fészekből. 

Megvédte a fészket Miska

2022-05-20

Május 20-án, pénteken délután pár perccel 16 óra előtt idegen gólya próbált leszállni a magyarfenesi fészekre. Előbb magasabban, aztán egyre alacsonyabban körözött, és a kamerára próbált rászállni. Meg sem kapaszkodhatott azonban, mert Miska a levegőbe emelkedett, és lelökte a betolakodót. Az idegen gólya pár métert zuhant, aztán szárnyait kitárva ismét a magasba emelkedett, és elrepült. Többször nem tért vissza. A csatajelenet képeit itt nézhetik meg. 

Kikelt az első két kisgólya

2022-05-17

Május 17-én, kedden reggel, 34 nappal az első tojás letojása után kikelt az első két kisgólya a webkamerával megfigyelt magyarfenesi fészekben. 
Az idősűrítő által percenként készített (time lapse) fényképeken 5:35-kor látszik először, hogy kikerült egy tojáshéj a fészek szélére, majd 7:09-kor az látszik, hogy egy fióka már teljesen kibújt a héjból, és egy másiknak is sikerült feltörnie a tojáshéjat.

A kotlás utolsó napjai

2022-05-16

Az idei kotlás utolsó napjait tölti a Magyarfenesen fészkelő gólyapár. Számításaink szerint május 16., 17. vagy 18-án bújhatnak ki a tojásból az első kisgólyák. Az elmúlt évek tapasztalata szerint ez az első tojás megjelenése utáni 34., 35. napon történt. Azért nem jelenthetjük ki egészen pontosan, hogy mikor fog kikelni az első kisgólya, mert nem tudjuk pontosan a kotlás kezdetének az időpontját. A gólyapár ugyanis akkor kezd kotolni a tojásokon, amikor már 2-3 tojás összegyűlt. További bizonytalansági tényező, hogy Leske éjfél tájt tojta a tojásait.

Öt tojást költenek a magyarfenesi gólyák

2022-04-25

Most már biztossá vált, hogy Leske és Miska öt kisgólya kiköltésére, felnevelésére tesz kísérletet a 2022-es évben. A fészekbe április 13-tól kétnaponta kerültek az újabb tojások. A 21-én reggel észlelt ötödik tojás után már nem történt változás. Leske és Miska felváltva ülnek a tojásokon. Közben folytonosan kémlelik az eget, és ha idegen gólyát látnak közeledni, azonnal hazasiet az a gólya is, amelyik a fészken kívül tartózkodott. Ilyenkor hangos kelepeléssel tudatják, hogy a fészek foglalt, idegeneknek nincs mit keresniük a környéken.

Kész az első tojás, dolgoznak a következőkön

2022-04-13

Az április 13-ra virradó fagyos éjszakán Leske letojta az első idei tojását a magyarfenesi gólyafészekben. A hajnali mínusz 2,6 fokos hidegben Miska és Leske azt is bemutatta, hogy dolgoznak a következő tojásokon. A kiválasztott képen értelemszerűen Miska van felül, és jól látható a szemük körüli fekete folt különbözősége is.