News

Leálltak öt tojásnál

2024-04-11

Úgy tűnik, a magyarfenesi gólyák idén is leálltak öt tojásnál, és nem tesznek kísérletet ennél több kisgólya kiköltésére. A gólyafészekben március 31. óta kétnaponta került újabb tojás. Ha jött volna a hatodik, annak ma, április 10-én kellett volna megjelennie. Ez nem történt meg, Leske és Miska idén is a jól bevált modellt követi. 

Az első tojás

2024-03-31

Március 31-én hajnalban Leske letojta az első idei tojását a magyarfenesi fészekben. A tojás húsvét vasárnapján, alig pár perccel éjfél után, szűk két órával az óraátállítás előtt érkezett. Az idősürítőn az látszik, hogy Leske 00:13-kor mutatja meg Misáknak. Nyolcadik éve figyeljük webkamerán keresztül is a magyarfenesi fészket, ebben az időszakban még soha nem volt márciusi tojás. A legkorábbi 2018. április elsején (akkor is épp húsvétkor), a második legkorábbi tavaly április 3-án, a legkésőbbi 2022. április 13-án érkezett. 

Az idei első gólyák Magyarfenesen

2024-03-18

Hétfőn, március 18-án reggel megjelent az első gólya a magyarfenesi fészekben. Az idősürítő tanúsága szerint 7:47-kor szállt le a fészekre, és 7:55-kor el is hagyta azt. Nem ünnepelte kelepeléssel a megérkezést. Ugyan egy-két ágat megigazított a fészken, de azt gyanítjuk, csak átutazó volt. 

Útra keltek a magyarfenesi gólyák

2023-08-24

Napok óta üres a magyarfenesi gólyafészek, immár biztosra állíthatjuk, hogy az itt fészkelő gólyacsalád valamennyi tagja útra kelt. 

Vonuló gólyacsapat szállt meg éjszakára Magyarfenesen

2023-08-12

Afrika felé vonuló gólyacsapat érkezett pénteken, augusztus 11-én este Magyarfenesre. Az egyik gólyának sajnos csak eddig tartott az út. 
A gólyák 20 óra 20 perc tájt érkeztek meg a faluba. A webkamerával megfigyelt fészket pár napja már csak egyedül őrző Miska hangosan kelepelt, de aztán – látva a túlerőt – nem ellenezte, hogy leszálljanak az érkezők. A gólyacsapat 90-100 gólyából állhatott (készítettünk olyan képet is, amelyen 67 gólya alakja kivehető). Ellepték a környező házak tetejét, a villanyoszlopokat, a két templom tornyain, tetőgerincén is gólyák pihentek. 

Nem jár már vissza a fészekre az egyik kisgólya

2023-07-29

Kedd, július 25. óta nem jár már vissza a fészekre az egyik kisgólya. Miska és Leske naponta néhány alkalommal továbbra is ételt hoz a fészekbe a kisgólyáknak, de hétfőn, július 24-én este történt meg legutóbb, hogy három fiatal gólya versenyezzen a kiöklendezett falatokért. Aztán másnap reggel kirepültek az ifjak, és azóta már csak ketten vesznek részt a családi étkezéseken. 

Kirepültek a kisgólyák

2023-07-15

Két hónappal a kikelésük után kirepültek a fészekből a magyarfenesi kisóglyák. Az idősürítő képeiből megállapítható, hogy a legbátrabb vasárnap, július 9-én 10:20 órakor hagyta el a fészket, és egy óra múlva tért vissza, hogy ne maradjon le a 11:38-as etetésről. A próba sikerült, másnap többször is megismételte. Harmadnap, július 11-én 19 órakor immár két kisgólya hiányzott a fészekből. Az egyedül maradt irigykedve szemlélte a társait. Szerdán, július 12-én kevéssel 10 óra után maradt először teljesen üres a fészek. 

Bákó közelében fényképeztek le egy magyarfenesi gólyát

2023-06-29

Bákó megyében fényképezték le a magyarfenesi fészekben tavaly felnőtt és meggyűrűzött gólyák egyikét. A 7844-es gyűrűt viselő gólyát Bákó központjától mintegy nyolc kilométerre, Ruși-Ciutea település mellett, a Beszterce folyó partján kapta lencsevégre június 21-én Constantin Chiriloaie megfigyelő. A gólya egy olyan csoport tagja volt, amelyhez két Magyarországon gyűrűzött gólya is tartozott. A megfigyelő a Milvus Csoportot értesítette, amely továbbította az elküldött fényképet és az információt a Clujbird.ro oldal működtetőinek. 
Köszönjük a híradást!

 

Gyűrűt kaptak a kisgólyák

2023-06-20

Kedden, június 20-án reggel gyűrűt kaptak a magyarfenesi fészekben nevelkedő kisgólyák. Az eseményre sok kisgyereket kísértek el a szülei, nagyszülei. Ők arra is lehetőséget kaptak, hogy megsimogassák a gyűrűzésre lehozott egyik kisgólyát. A gyűrűzés idején az aggódó felnőtt gólyák a szomszédos házak tetejéről figyelték a fészket. 

Magukra maradtak a kisgólyák

2023-06-16

Miután betöltötték az egy hónapos kort, többször is magukra hagyták a kisgólyákat az elmúlt napokban a szüleik a magyarfenesi fészekben. Június 13-án este láttuk először szülői felügyelet nélkül a kicsiket. Aztán amikor próbáltuk ellenőrizni, hogy ez volt-e az első ilyen alkalom, azt vettük észre, hogy a nap folyamán már korábban, és egy nappal korábban is történt hasonló eset. A szülők egyelőre csak pár perces időszakokra hiányoztak a kicsik mellől. 

Elpusztult az egyik kisgólya

2023-05-20

Péntekre, május 19-re virradóra elpusztult az egyik kisgólya a magyarfenesi fészekben. A szerda esti utolsó etetésen még úgy tűnt, hogy minden rendben van, péntek hajnalban azonban már nem mozdult a kicsi. A nap folyamán többször széna is került a fejére. Szombat reggel 6:15-kor Leske kidobta a fészekből. 
Legutóbb 2017-ben jegyeztünk fel hasonló esetet. 

Kikelt az első két kisgólya

2023-05-09

Május 9-re, kedd reggelre kikelt az első két kisgólya a magyarfenesi fészekben. A szülők ezúttal 36 napot kotoltak az első tojás letojása után. Persze, a naptári számítás relatív, hiszen nem sokkal éjfél előtt tojta Leske a tojásokat. Ha csak pár órával később tojta volna, már más nappal kerülnek a számításunkba. Azt sem tudhatjuk pontosan, hogy az éjszaka során mikor sikerült áttörni a tojáshéjat. Tény, hogy hajnali 6 óra 16 perckor már mozogtak a fejecskék. Így hát lehet, hogy a 34 nap ezúttal is csak néhány órával tolódott ki. 

Légi rendőri szolgálatot végzett Miska

2023-05-02

Különös jelenetet figyeltünk meg április 30-án 14:11 és 14:13 óra között a magyarfenesi gólyafészek közelében. Leske kotolt a tojásokon, amikor négy magasban köröző gólya közelített a fészekhez. Közülük kettő leereszkedett, egyikük le is szállt a fészekre, és a tojásokat védő Leskével együtt hangosan kelepelve elijesztette a másik leereszkedőt. Ekkor sikerült megállapítani, hogy Miska volt a fészekre szálló gólya. 

Lesz-e öt kisgólya?

2023-04-16

Öt tojáson kotol Leske és Miska a magyarfenesi fészekben, és immár biztosnak tűnik, hogy a tojások száma nem fog növekedni. Április 3-án késő este tojta Leske az első tojását, és – amint azt már az elmúlt években megszokhattuk – ezt követően minden második nap került újabb tojás a fészekbe, mindig ugyanabban a 21:30 – 23:00 óra közötti idősávban. Az órarend szerint 13-án este tojhatta volna a hatodik tojást, ha a gólyapár hatodik kisgólya kiköltésére is kísérletet tenne, de ez már nem történt meg. Megelégedtek az öt tojással. 

Belepte a hó az első tojást

2023-04-04

Hétfőn, április 3-án este 23:06 órakor Leske letojta az idei első tojását. Az időjárás azonban nem volt kegyes a gólyapárhoz, pár órával később havazni kezdett, és több centis hóréteg rakodott le a fészekre. A gólyák nem óvták a tojást így a hó azt is belepte. Amint megszokhattuk, a kotlás csak akkor kezdődik, amikor már 2-3 tojás van a fészekben. Az elmúlt években az első tojást kétnaponként követte újabb tojás a fészekben. A következő napokban kiderül, hogy a télies időjárás változtat-e valamit a gólyacsalád reprodukciós órarendjén.

Újra egymásra talált Leske és Miska

2023-03-27

Nem sokat kellett várnunk Leske és Miska idei találkozására. Pénteken, március 24-én, az esti szürkületben megérkezett a második gólya is a magyarfenesi fészekre. Minden bizonnyal az első a tavalyi Miska volt, a második meg a tavalyi Leske, de ezt teljes bizonyossággal sajnos nem állíthatjuk. 

Megérkezett az első gólya

2023-03-22

Szerdán, március 22-én este 19:29 órakor leszállt a magyarfenesi fészekre az idei első gólya. Azonnal hangos kelepeléssel adta hírül érkezését, és neki is látott a fészek javításának, aztán tollászkodni kezdett. Az elkövetkező napokban próbáljuk beazonosítani az érkezőt.

 

Leske, Miska, hazavárunk!

2023-03-13

Reményeink szerint már úton van hazafelé, és hamarosan meg is érkezik a magyarfenesi fészekbe az a gólyapár, amelyiknek 2017 óta követhetjük e honlapon keresztül élőben is a mindennapjait. Ugyanaz vagy másik? Nem tudhatjuk pontosan. A fészek gólyáiról 2007 óta készítünk feljegyzéseket, alaposabb megfigyelésükre azonban csak az elmúlt hat évben nyílott lehetőség, azt követően, hogy a webkamerát szereltünk a fészek fölé, melynek képét a világhálón is megosztottuk. 

Elmentek

2022-08-16

Immár biztosnak látszik, hogy a sikeres idei költés és utódnevelés után távoztak a gólyák a magyarfenesi fészekből. Legutóbb az augusztus 11-re virradó éjszaka láttunk gólyát a fészekben, de a hajnali órákban az is eltűnt. 
Amint az lenni szokott, július végén, augusztus elején felgyorsultak az események a fészekben. Az első kisgólya július 17-i kirepülése után két nappal, július 19-én a többi kisgólya is megtette az első légi útját. 
Az ezt követő két hétben a repülés, az önálló táplálkozás begyakorlása következett. 

Az első kirepülés

2022-07-18

Először hagyta el a magyarfenesi fészket vasárnap, július 17-én reggel az egyik kisgólya. Amint az idősűrítő (time lapse) képeiből kiderül, a legbátrabb fióka 6:13-kor még csak két percre hiányzott a fészekből, aztán 8:01-től 8:50-ig egy hosszabb távollét következett. A kalandéhes kicsi a 8:06-os etetésről is lemaradt. A 8:50-es etetést azonban már nem akarta kihagyni. Ekkor az ételt hozó szülővel egyszerre érkezett a fészekre. Távolléte során egy darabig a szomszédos ház tetejéről méregette, hogy vajon hogyan tud majd visszarepülni. 

Meggyűrűztük a kisgólyákat

2022-06-22

Kedden, június 21-én meggyűrűztük a magyarfenesi fészekben nevelkedő kisgólyákat. Az eseményre mintegy 25 kisgyereket kísértek el a szülei, nagyszülei. Ők arra is lehetőséget kaptak, hogy megsimogassák a gyűrűzésre lehozott egyik kisgólyát. Valamennyi gólya bal lábára egy fém gyűrű került, amely akkor segít az azonosításban, ha elpusztul a madár és valaki megtalálja a maradványait. A jobb lábra egy olyan fehér műanyaghenger került, amelyre négyjegyű számot írtak feketével. Ez a szám fényképről is leolvasható, így az élő gólya azonosítására is alkalmas. 

Négy kisgólya kelt ki a tojásokból

2022-05-25

Egy héttel az első kisgólyák kikelése után immár szinte biztosra állíthatjuk, hogy az ötödik tojás záp maradt, és csak négy kisgólyának vannak felnövési esélyei a magyarfenesi fészekben. A szám átlagosnak mondható, az elmúlt három évben is négy gólya, az előtt egyszer öt, egyszer meg három kelt ki. Négy gólyát azonban csak kétszer sikerült felnevelni az utóbbi öt évben. 
A gólyák általában nem dobják ki a záptojást. Ezt gyakorta a kisgólyák gyűrűzésekor vesszük ki a fészekből. 

Megvédte a fészket Miska

2022-05-20

Május 20-án, pénteken délután pár perccel 16 óra előtt idegen gólya próbált leszállni a magyarfenesi fészekre. Előbb magasabban, aztán egyre alacsonyabban körözött, és a kamerára próbált rászállni. Meg sem kapaszkodhatott azonban, mert Miska a levegőbe emelkedett, és lelökte a betolakodót. Az idegen gólya pár métert zuhant, aztán szárnyait kitárva ismét a magasba emelkedett, és elrepült. Többször nem tért vissza. A csatajelenet képeit itt nézhetik meg. 

Kikelt az első két kisgólya

2022-05-17

Május 17-én, kedden reggel, 34 nappal az első tojás letojása után kikelt az első két kisgólya a webkamerával megfigyelt magyarfenesi fészekben. 
Az idősűrítő által percenként készített (time lapse) fényképeken 5:35-kor látszik először, hogy kikerült egy tojáshéj a fészek szélére, majd 7:09-kor az látszik, hogy egy fióka már teljesen kibújt a héjból, és egy másiknak is sikerült feltörnie a tojáshéjat.