News

Újra egymásra talált Leske és Miska

2023-03-27

Nem sokat kellett várnunk Leske és Miska idei találkozására. Pénteken, március 24-én, az esti szürkületben megérkezett a második gólya is a magyarfenesi fészekre. Minden bizonnyal az első a tavalyi Miska volt, a második meg a tavalyi Leske, de ezt teljes bizonyossággal sajnos nem állíthatjuk. 

Megérkezett az első gólya

2023-03-22

Szerdán, március 22-én este 19:29 órakor leszállt a magyarfenesi fészekre az idei első gólya. Azonnal hangos kelepeléssel adta hírül érkezését, és neki is látott a fészek javításának, aztán tollászkodni kezdett. Az elkövetkező napokban próbáljuk beazonosítani az érkezőt.

 

Leske, Miska, hazavárunk!

2023-03-13

Reményeink szerint már úton van hazafelé, és hamarosan meg is érkezik a magyarfenesi fészekbe az a gólyapár, amelyiknek 2017 óta követhetjük e honlapon keresztül élőben is a mindennapjait. Ugyanaz vagy másik? Nem tudhatjuk pontosan. A fészek gólyáiról 2007 óta készítünk feljegyzéseket, alaposabb megfigyelésükre azonban csak az elmúlt hat évben nyílott lehetőség, azt követően, hogy a webkamerát szereltünk a fészek fölé, melynek képét a világhálón is megosztottuk. 

Elmentek

2022-08-16

Immár biztosnak látszik, hogy a sikeres idei költés és utódnevelés után távoztak a gólyák a magyarfenesi fészekből. Legutóbb az augusztus 11-re virradó éjszaka láttunk gólyát a fészekben, de a hajnali órákban az is eltűnt. 
Amint az lenni szokott, július végén, augusztus elején felgyorsultak az események a fészekben. Az első kisgólya július 17-i kirepülése után két nappal, július 19-én a többi kisgólya is megtette az első légi útját. 
Az ezt követő két hétben a repülés, az önálló táplálkozás begyakorlása következett. 

Az első kirepülés

2022-07-18

Először hagyta el a magyarfenesi fészket vasárnap, július 17-én reggel az egyik kisgólya. Amint az idősűrítő (time lapse) képeiből kiderül, a legbátrabb fióka 6:13-kor még csak két percre hiányzott a fészekből, aztán 8:01-től 8:50-ig egy hosszabb távollét következett. A kalandéhes kicsi a 8:06-os etetésről is lemaradt. A 8:50-es etetést azonban már nem akarta kihagyni. Ekkor az ételt hozó szülővel egyszerre érkezett a fészekre. Távolléte során egy darabig a szomszédos ház tetejéről méregette, hogy vajon hogyan tud majd visszarepülni. 

Meggyűrűztük a kisgólyákat

2022-06-22

Kedden, június 21-én meggyűrűztük a magyarfenesi fészekben nevelkedő kisgólyákat. Az eseményre mintegy 25 kisgyereket kísértek el a szülei, nagyszülei. Ők arra is lehetőséget kaptak, hogy megsimogassák a gyűrűzésre lehozott egyik kisgólyát. Valamennyi gólya bal lábára egy fém gyűrű került, amely akkor segít az azonosításban, ha elpusztul a madár és valaki megtalálja a maradványait. A jobb lábra egy olyan fehér műanyaghenger került, amelyre négyjegyű számot írtak feketével. Ez a szám fényképről is leolvasható, így az élő gólya azonosítására is alkalmas. 

Négy kisgólya kelt ki a tojásokból

2022-05-25

Egy héttel az első kisgólyák kikelése után immár szinte biztosra állíthatjuk, hogy az ötödik tojás záp maradt, és csak négy kisgólyának vannak felnövési esélyei a magyarfenesi fészekben. A szám átlagosnak mondható, az elmúlt három évben is négy gólya, az előtt egyszer öt, egyszer meg három kelt ki. Négy gólyát azonban csak kétszer sikerült felnevelni az utóbbi öt évben. 
A gólyák általában nem dobják ki a záptojást. Ezt gyakorta a kisgólyák gyűrűzésekor vesszük ki a fészekből. 

Megvédte a fészket Miska

2022-05-20

Május 20-án, pénteken délután pár perccel 16 óra előtt idegen gólya próbált leszállni a magyarfenesi fészekre. Előbb magasabban, aztán egyre alacsonyabban körözött, és a kamerára próbált rászállni. Meg sem kapaszkodhatott azonban, mert Miska a levegőbe emelkedett, és lelökte a betolakodót. Az idegen gólya pár métert zuhant, aztán szárnyait kitárva ismét a magasba emelkedett, és elrepült. Többször nem tért vissza. A csatajelenet képeit itt nézhetik meg. 

Kikelt az első két kisgólya

2022-05-17

Május 17-én, kedden reggel, 34 nappal az első tojás letojása után kikelt az első két kisgólya a webkamerával megfigyelt magyarfenesi fészekben. 
Az idősűrítő által percenként készített (time lapse) fényképeken 5:35-kor látszik először, hogy kikerült egy tojáshéj a fészek szélére, majd 7:09-kor az látszik, hogy egy fióka már teljesen kibújt a héjból, és egy másiknak is sikerült feltörnie a tojáshéjat.

A kotlás utolsó napjai

2022-05-16

Az idei kotlás utolsó napjait tölti a Magyarfenesen fészkelő gólyapár. Számításaink szerint május 16., 17. vagy 18-án bújhatnak ki a tojásból az első kisgólyák. Az elmúlt évek tapasztalata szerint ez az első tojás megjelenése utáni 34., 35. napon történt. Azért nem jelenthetjük ki egészen pontosan, hogy mikor fog kikelni az első kisgólya, mert nem tudjuk pontosan a kotlás kezdetének az időpontját. A gólyapár ugyanis akkor kezd kotolni a tojásokon, amikor már 2-3 tojás összegyűlt. További bizonytalansági tényező, hogy Leske éjfél tájt tojta a tojásait.

Öt tojást költenek a magyarfenesi gólyák

2022-04-25

Most már biztossá vált, hogy Leske és Miska öt kisgólya kiköltésére, felnevelésére tesz kísérletet a 2022-es évben. A fészekbe április 13-tól kétnaponta kerültek az újabb tojások. A 21-én reggel észlelt ötödik tojás után már nem történt változás. Leske és Miska felváltva ülnek a tojásokon. Közben folytonosan kémlelik az eget, és ha idegen gólyát látnak közeledni, azonnal hazasiet az a gólya is, amelyik a fészken kívül tartózkodott. Ilyenkor hangos kelepeléssel tudatják, hogy a fészek foglalt, idegeneknek nincs mit keresniük a környéken.

Kész az első tojás, dolgoznak a következőkön

2022-04-13

Az április 13-ra virradó fagyos éjszakán Leske letojta az első idei tojását a magyarfenesi gólyafészekben. A hajnali mínusz 2,6 fokos hidegben Miska és Leske azt is bemutatta, hogy dolgoznak a következő tojásokon. A kiválasztott képen értelemszerűen Miska van felül, és jól látható a szemük körüli fekete folt különbözősége is. 

Biológiatanárok, figyelem!

2022-04-03

Volna kedvük rendhagyó, szórakoztató feladatot adni a diákjaiknak? 
A Clujbird.ro csapata két évvel ezelőtt, még a pandémia és az online oktatás idején készítette el a gólyamegfigyelési tervét. A terv azt mutatja meg, hogy pontosan mit is lehet megfigyelni a magyarfenesi gólyafészkekből közvetített élőképeken. 

Miska és Leske újra együtt

2022-03-29

Egy napot sem kellett várnia a fészekbe elsőként érkezett gólyának, és kedden, március 29-én kereken 14 órakor megérkezett a párja is. Hangos kelepeléssel köszöntötték egymást, és azonnal párzásba kezdtek. 

Megjött az első gólya

2022-03-29

Március 28-án, hétfőn délután negyed ötkor leszállt a magyarfenesi gólyafészekre az idei első gólya. Hangos kelepeléssel adta hírül az érkezését. Első ránézésre úgy tűnik, ezúttal is Leske, a tojó érkezett a fészekre elsőként. A szeme körüli fekete folt ugyanolyan sáv alakú, mint a fészket az elmúlt öt évben elfoglaló Leskéé. Egy órát álldogált, üldögélt a fészekben, aztán elrepült nyugat felé, szétnézni a környéken. Alig három órával az érkezése után már is meg kellett védenie az otthonát. Két idegen gólya közeledett, de a hangos kelepelésre továbbszálltak. 

Üresen maradt a fészek

2021-08-22

Augusztus 21-én, szombaton üresen maradt a magyarfenesi gólyafészek. Az utolsó itthon maradt gólya reggel 9 órakor szállt ki belőle, és nem tért már vissza. Párja két nappal korábban, augusztus 19-én távozott. 

Átutazó gólyacsapat Magyarfenesen

2021-08-10

Átutazó gólyák mintegy negyvenes csoportja szállt meg augusztus 9-ről 10-re Magyarfenesen. A délutáni eső után, este 8 óra tájban érkeztek, valósággal ellepték a falut. Többnyire háztetőkre, kéményekre szálltak, de egy diófa felső ágaira is. Sokan hosszasan köröztek, keresték a megfelelő helyet. A református templom tornyán egy, a tetőgerincén kilenc gólya, a katolikus templomtornyon négy pihent. 

Az első kirepülés

2021-07-15

Kedden, július 13-án délután megtörtént az egyik kisgólya első kirepülése a magyarfenesi fészekből. A kisgólya (minden bizonnyal a 7838-as számú gyűrű viselője) 16:56 és 17:18 között, majd 19:38 és 19:44 között volt távol a fészekből. Szerdán már pitymallatkor tett egy kört a lakhelye körül, aztán 5:48 és 6:06 között, majd 6:48 – 7:22 között nem volt a fészekben. Testvérei vágyakozón néztek utána, és még jobban belehúztak a gyakorlatozásba. 

Gyűrűt kaptak a magyarfenesi kisgólyák

2021-06-23

Mintegy negyven gyermek vett részt szerdán, június 23-án a magyarfenesi kisgólyák gyűrűzésén. Az egyik kisgólyát – mely a fészek alatt kapott gyűrűt – meg is simogathatták a gyermekek. 
A gyűrűzés során takaró került a fészekben maradt kisgólyákra, nehogy leugorjanak félelmükben a fészekből. Leske és Miska az egyik szomszédos ház kéményéről figyelte és izgulta végig a műveletet. 

Megszűnt a fiókák állandó szülői felügyelete

2021-06-15

Az elmúlt napokban megszűnt a Magyarfenesen nevelkedő három kisgólya állandó szülői felügyelete, és a ki nem kelt tojás is eltűnt a fészekből. 
A kamera által kétpercenként készített, és sorba fűzött (time-lapse) fényképeken június 11-én reggel 7:08-kor látszik utoljára a zápul maradt tojás. Ez 6:38 és 6:40 között kikerült a fészek peremére. Úgy tűnik, Leske volt az aki kigurította, és minden bizonnyal ő is lökte ki a fészekből. 

Három kisgólya felnevelésére van esély

2021-05-24

Úgy tűnik, idén három kisgólya felnevelésére van esély a magyarfenesi fészekben. A május 13-án kikelt első három kisgólya életerősnek bizonyult, két-háromnaponként megkétszerezik a méretüket. 
Az öt nappal később, május 18-án kikelt negyedik fiókának több mint egy nap után sikerült kiszabadítania a fejét a tojáshéjból. Az erőfeszítéstől annyira legyengült, hogy a későbbi etetésekkor nem tudott versenyezni a falatokért a nála háromszor nagyobb testvéreivel. Az elpusztult kisgólya tetemét a szülők kidobták a fészekből. Pénteken, május 21-én a fészek alatt látták az utca lakói. 

Az életéért küzd a negyedik kisgólya

2021-05-19

Az életéért küzd a negyedik kisgólya a magyarfenesi fészekben. A fiókának kedden, május 18-án este sikerült szétfeszítenie a tojáshéjat, de csak teste egy része került ki a szorításból, a fejét még szerdán estig sem sikerült kiszabadítania a tojáshéjból. A kisgólya az egyik szárnyacskája mozgatásával 24 óra próbálkozás után is jelezte, hogy életben van, és küzd még. 

Kikelt az első két kisgólya

2021-05-13

Csütörtökön, május 13-án reggelre kikelt az első két kisgólya a webkamerával megfigyelt magyarfenesi gólyafészekben. A tojáshéj feltörése hajnalban történhetett, 34 napra az első tojás lerakása után. Az idősürítő (time-lapse) kétpercenként készített fotóin hajnali 5:56-kor láthatók először a kicsi csőrök. Ekkor a fiókák egyike csak a fejét tudta kiszabadítani, a teste még a tojáshéjban volt.

Leskéék öt kisgólya kiköltésére tesznek kísérletet

2021-04-26

Most már biztosra mondhatjuk, hogy idén nem lesz több tojás a magyarfenesi gólyafészekben. Leske és Miska öt kisgólya kiköltésére, felnevelésére tesz kísérletet. Az elmúlt négy évben az első tojás lerakása után 34-36 nappal kelt ki az első fióka. E tapasztalat alapján május 13-ra várjuk az első kisgólya kikelését, de már 12-én érdemes lesz erősen figyelni a fészket, mert tavaly általában 1-2 órával éjfél előtt, idén pedig 1-2 órával éjfél után kerültek a tojások a fészekbe, ez pedig azt eredményezte, hogy más-más napokon könyveltük el az eredményt. 

Az ötödik tojás

2021-04-21

    Az idei ötödik tojását is letojta keddre, április 20-ra virradóra Leske a magyarfenesi gólyafészekben. 
    Az elmúlt évek tapasztalata azonban arra int, hogy a tojások száma csupán a kisgólyák számának a felső határát mutatja meg. Az idei az ötödik év, amikor kamerával is figyeljük a fészket. Az elmúlt négy év közül csupán 2020-ban kelt ki valamennyi tojás, és nőtt fel valamennyi kisgólya.