Elmentek a gólyák

2020. 08. 25., k - 12:40
ures feszek

Minden jel arra utal, hogy Miska, a magyarfenesi hím gólya is elindult Afrikába. Vasárnap, augusztus 23-án reggel még a webkamerával megfigyelt fészekben ébredt, aztán 6:28-kor kirepült, 7:16 és 8:58 között ismét a fészekben tartózkodott, rövid időre még le is ült, aztán újabb kirepülés következett, melynek a végén, 11:08-kor már csak 3-4 percre tért vissza. A kamera által 11:12-kor készített fényképen már üres a fészek, és azóta az is maradt. 
Különösen alakult az idei távozás, hiszen a magyarfenesi gólyák nem szoktak ilyen sokáig itthon maradni. Az elmúlt 14 évben augusztus 10. tájt jegyeztük fel eltűnésüket. Tavaly Leske augusztus 9-én, Miska 13-án távozott. Idén a fiatalokat augusztus 2-án, Leskét, a tojót augusztus 11-én, Miskát pedig augusztus 23-án láttuk utoljára a fészekben. Már augusztus 5. és 7. között is úgy véltük, hogy elmentek a gólyáink, de két-, illetve háromnapi távollét után a felnőttek visszatértek a fészekre. 
Úgy tűnik, a hím gólya a fészket őrizni maradt hátra. Az egyedül töltött 12 napban szinte naponta megküzdött más, átutazó gólyákkal. Amikor Miska közelgő gólyákat látott, azonnal a fészekre sietett, és heves kelepelésbe kezdett. Az idegen gólyák gyakran meg is közelítették a fészket, általában a környező házak tetejére, kéményére, a szomszédos villanyoszlopokra, vagy a két közeli templomtorony valamelyikének a csúcsára szálltak le, és kelepeléssel válaszoltak. Nem sokáig maradhattak azonban. Miska nem tűrte a közelségüket. Fenyegetően indult feléjük, így jobbnak látták menekülőre fogni. 
Egy alkalommal, augusztus 15-én este 20:25-kor egy idegen gólya le is szállt a fészekre. Egy pillanatig együtt kelepeltek, aztán Miska kilökte a látogatót. 
A hím gólya augusztus 22-én, a távozás előtti napon sok időt töltött a református templomtorony gombján. Lehet, megérezte: ez az az épület, ahol a falus társai imádkozni szoktak életük nagy változásai előtt. 
Az utolsó két hét képeit itt nézhetik meg.