Három kisgólya felnevelésére van esély

2021. 05. 24., h - 14:32
harom fioka es tojas

Úgy tűnik, idén három kisgólya felnevelésére van esély a magyarfenesi fészekben. A május 13-án kikelt első három kisgólya életerősnek bizonyult, két-háromnaponként megkétszerezik a méretüket. 
Az öt nappal később, május 18-án kikelt negyedik fiókának több mint egy nap után sikerült kiszabadítania a fejét a tojáshéjból. Az erőfeszítéstől annyira legyengült, hogy a későbbi etetésekkor nem tudott versenyezni a falatokért a nála háromszor nagyobb testvéreivel. Az elpusztult kisgólya tetemét a szülők kidobták a fészekből. Pénteken, május 21-én a fészek alatt látták az utca lakói. 
Az ötödik tojás továbbra is a fészekben, de kevéssé valószínű, hogy él benne a kisgólya. Ha élne, két-három napja fel kellett volna már törnie a tojáshéjat. Minden bizonnyal előbb utóbb ez a tojás is a fészek alatt köt ki. 
Az idei kotlási időszak sokkal nyugodtabb volt, mint amit az elmúlt években láttunk. Csak pár esetben figyeltük meg, hogy idegen gólyák köröztek a magasban. Ilyenkor a mezőn táplálkozó gólya is hazasietett védeni a fészket, és a tojásokon ülő párjával együtt hangos kelepeléssel jelezték, hogy ez az ő otthonuk. Idén nem jegyeztük fel, hogy betolakodókkal kellett volna harcolni a fészekért.