Üresen maradt a fészek

2021. 08. 22., v - 11:46
uresen maradt feszek

Augusztus 21-én, szombaton üresen maradt a magyarfenesi gólyafészek. Az utolsó itthon maradt gólya reggel 9 órakor szállt ki belőle, és nem tért már vissza. Párja két nappal korábban, augusztus 19-én távozott. 
A gólyapár két héten át élvezte a késő nyári, immár szülői kötelezettségektől mentes együttlétet. Ezúttal sem maradtak el őszi párzásaik, amelyek immár nem az utódok nemzését, hanem a kapcsolatuk megerősítését szolgálták. A fiókák távozása után nem sok gondot fordítottak már a higiéniára. Mihelyt nem kellett már példát mutatni, nem faroltak ki a fészek peremére a dolgukat elvégezni, így az otthonuk fehér pettyektől lett tarka.
A fiókák már korábban elmaradtak a fészekből. Egyikük (sajnos a számát nem sikerült leolvasni) már július végén eltávozott. Csak reméljük, hogy más gólyákhoz csatlakozva útnak indult Afrika felé, és nem pusztult el. Július 28-án hajnalban még öt gólya ébredt a fészekben, aztán a 19 órai vacsorára már csak két kisgólya jött haza. A harmadikat azóta nem láttuk. 
Az ezt követő napokban többnyire a két kicsi aludt a fészekben. Leske és Miska a szomszédos villanyoszlopokon és háztetőkön éjszakázott. Augusztus 7-én 6:14-kor repült ki utoljára a két gyűrűzött kisgólya. Ezt követően már csak a felnőtt gólyák jártak vissza a fészekre.