Öt tojást költenek a magyarfenesi gólyák

2022. 04. 25., h - 13:38
ot_tojas

Most már biztossá vált, hogy Leske és Miska öt kisgólya kiköltésére, felnevelésére tesz kísérletet a 2022-es évben. A fészekbe április 13-tól kétnaponta kerültek az újabb tojások. A 21-én reggel észlelt ötödik tojás után már nem történt változás. Leske és Miska felváltva ülnek a tojásokon. Közben folytonosan kémlelik az eget, és ha idegen gólyát látnak közeledni, azonnal hazasiet az a gólya is, amelyik a fészken kívül tartózkodott. Ilyenkor hangos kelepeléssel tudatják, hogy a fészek foglalt, idegeneknek nincs mit keresniük a környéken. Ezt az idegenek többnyire tudomásul is veszik, és egy-két tiszteletkör megtétele után továbbrepülnek. 
Az öt tojás átlagosnak mondható a magyarfenesi fészekben. Ennyi volt tavaly is, és 2017-ben is. A 2018-ban jegyzett hat és a 2019-es hét tojás is tulajdonképpen öt tojást jelentett, mert ami ezen felül volt, azt kidobták a fészekből. Amióta a kamerán keresztül a tojásokat is látjuk, csak 2020-ban került kevesebb (négy) a fészekbe. 
Az elmúlt évek tapasztalata szerint azonban csak szerencsés esetben sikerül öt kisgólyát kikölteni és felnevelni. Ez az utóbbi öt évben csak 2018-ban sikerült. 
A korábbi évek tapasztalata szerint május 17-18-án számíthatunk az első kisgólyák kikelésére.