Meggyűrűztük a kisgólyákat

2022. 06. 22., sze - 11:19
dronos menekulos

Kedden, június 21-én meggyűrűztük a magyarfenesi fészekben nevelkedő kisgólyákat. Az eseményre mintegy 25 kisgyereket kísértek el a szülei, nagyszülei. Ők arra is lehetőséget kaptak, hogy megsimogassák a gyűrűzésre lehozott egyik kisgólyát. Valamennyi gólya bal lábára egy fém gyűrű került, amely akkor segít az azonosításban, ha elpusztul a madár és valaki megtalálja a maradványait. A jobb lábra egy olyan fehér műanyaghenger került, amelyre négyjegyű számot írtak feketével. Ez a szám fényképről is leolvasható, így az élő gólya azonosítására is alkalmas. 
A gyűrűzött madarakat világszerte figyelik, és a róluk bejelentett adatok alapján vonnak le következtetéseket a kutatók az útvonalukról, az afrikai szállásterületükről, a haladási sebességükről. A módszer mára kissé elavulttá vált, hiszen már arra is van lehetőség, hogy jeladót szereljenek egy-egy gólyára, amellyel pontosabb, részletesebb adatok nyerhetők. 
Ennek ellenére, az így szerzett adatok sem elhanyagolhatók. A gyűrűs gólyákról készített, és bejelentett fényképek alapján tudjuk például, hogy a magyarfenesi fészekben 2018-ban meggyűrűzött kisgólya két év múlva Beszterce megyébe tért vissza. Innen tudjuk azt is, hogy a tavaly ősszel a falun átvonuló idegen gólyacsapat egyik tagja a lengyelországi Podczerwone településről, a szlovák határ mellől származott. 
Az magyarfenesi kisgólyák idén a 7842, 7843, 7844 és 7845-ös számot kapták. Abban a reményben tettük fel a műanyaghengereket a lábukra, hogy hírt kapunk róluk. 
A gyűrűzéskor a gólyák csőrének a hosszát is nyilvántartásba vesszük, hogy a fejlettségükről, az egyedek közötti méretkülönbségekről is tájékozódhassunk. Noha az élő közvetítésben nem látszik számottevő méretbeli különbség a kisgólyák között, egyikük csőre 100 milliméter, kettőjüké 95 milliméter, a legkisebbé pedig – amelyiket a gyerekek is megsimogathattak – 92 milliméter hosszú volt. 
A fényképen az a pillanat látható, amikor az emelőkocsi kosara a fészek szintjére emelkedik a gyűrűzőkkel, és Leske - aki a fiókák fölött őrködött - elmenekül. A gyűrűzés fotói itt láthatók.