Az első kirepülés

2022. 07. 18., h - 10:34
harman

Először hagyta el a magyarfenesi fészket vasárnap, július 17-én reggel az egyik kisgólya. Amint az idősűrítő (time lapse) képeiből kiderül, a legbátrabb fióka 6:13-kor még csak két percre hiányzott a fészekből, aztán 8:01-től 8:50-ig egy hosszabb távollét következett. A kalandéhes kicsi a 8:06-os etetésről is lemaradt. A 8:50-es etetést azonban már nem akarta kihagyni. Ekkor az ételt hozó szülővel egyszerre érkezett a fészekre. Távolléte során egy darabig a szomszédos ház tetejéről méregette, hogy vajon hogyan tud majd visszarepülni. 
A kisgólyák immár hetek óta próbálgatják szárnyaikat. A széllel szembefordulva méteres magasságig emelkednek a fészek fölé, hogy majd visszaereszkedjenek. A legbátrabb példájából várhatóan a következő napokban a többiek is tanulnak, és elhagyják a fészket. Egy darabig még visszajárnak az etetésekre, és az éjszakákra de aztán fokozatosan teljesen elszakadnak a fészektől. 
Az idei első kirepülés négy nappal később történt, mint a tavalyi, de érthető a késés, hiszen az első tojás is négy nappal később került a fészekbe.