Elmentek

2022. 08. 16., k - 09:27
utolso tizorai

Immár biztosnak látszik, hogy a sikeres idei költés és utódnevelés után távoztak a gólyák a magyarfenesi fészekből. Legutóbb az augusztus 11-re virradó éjszaka láttunk gólyát a fészekben, de a hajnali órákban az is eltűnt. 
Amint az lenni szokott, július végén, augusztus elején felgyorsultak az események a fészekben. Az első kisgólya július 17-i kirepülése után két nappal, július 19-én a többi kisgólya is megtette az első légi útját. 
Az ezt követő két hétben a repülés, az önálló táplálkozás begyakorlása következett. 
Érdekes azonban, hogy a szülők ezúttal az itthon tartózkodás utolsó napjáig a fészekben is táplálták a fiókáikat. Augusztus 3-án 10:48-kor szolgálták fel számukra az utolsó tízórait (képünkön), aztán pár perccel dél előtt távozott a család nagy része. Minden bizonnyal átutazó gólyák csapatához csatlakoztak. Csak a 7844-es gyűrűt viselő kisgólya maradt a fészekben még négy napig. A kicsi nehezen viselte az egyedüllétet. Az idő nagyobb részét otthonában vagy a református templom toronygombján töltötte, és keserves sipákolással fejezte ki magányát. Augusztus 5-én este azonban, pár perccel 21 óra előtt, visszatért a fészekre egy felnőtt gólya – úgy láttuk, hogy Miska - és ételt hozott számára. A gondos felnőttel egy másik gólya is érkezett, de az a szomszédos villanyoszlopról figyelte a történéseket. 
A 7844-es gyűrűt viselő kisgólya augusztus 7-én 18:20-kor indult el a hosszú útra. Ez után már nem láttuk a fészekben. 
A következő napokban még három alkalommal szállt gólya a fészekre. Augusztus 8-án este, 10-én pedig délben pihent 30-40 percet a fészken egy gyűrűzetlen felnőtt madár. Ugyanez a felnőtt - talán Miska - tért vissza 10-én este is 20:04-kor, és az éjszakát is itt töltötte. Egy másik gólya is vele érkezett, és több alkalommal is le szeretett volna szállni, de a fészekben lévő ezt nem engedte. Így a vendég a szomszédos villanyoszlop tetején éjszakázott, 11-én reggel pedig 6:22-kor együtt távoztak. Az utolsó hetek fényképeit itt nézhetik meg.

Idén – talán a szárazság miatt – hamarabb elmentek a gólyáink. Reméljük, szerencsésen megérkeznek a déli féltekére, és jövőre viszont láthatjuk őket!
Önöknek pedig, kedves követőink, köszönjük, hogy velünk tartottak! 2023 márciusától ismét várjuk önöket a Clujbird.ro oldalra, hogy együtt figyelhessük a magyarfenesi gólyacsalád életét.