Leske, Miska, hazavárunk!

2023. 03. 13., h - 17:17
kodos_reggeli

Reményeink szerint már úton van hazafelé, és hamarosan meg is érkezik a magyarfenesi fészekbe az a gólyapár, amelyiknek 2017 óta követhetjük e honlapon keresztül élőben is a mindennapjait. Ugyanaz vagy másik? Nem tudhatjuk pontosan. A fészek gólyáiról 2007 óta készítünk feljegyzéseket, alaposabb megfigyelésükre azonban csak az elmúlt hat évben nyílott lehetőség, azt követően, hogy a webkamerát szereltünk a fészek fölé, melynek képét a világhálón is megosztottuk. 
Az elmúlt 16 évben március 14. volt az érkezés legkorábbi dátuma. Ezt 2015-ben jegyeztük fel. Korán érkezett az első gólya 2018-ban is: ekkor március 15. került a statisztikánkba. Más években inkább március vége felé örvendhettünk az első gólya érkezésének. Volt, hogy az első érkezőnek csak egy napot, de olyan is volt, hogy közel három hónapot kellett várnia a párjára. 
2017-ben a honlapunk követői által leadott szavazatok alapján határoztuk el, hogy a tojót Leskének, a hímet Miskának nevezzük. Csak akkor lehetnénk biztosak benne, hogy ugyanaz a Leske és Miska tér vissza évről-évre a fészekre, ha meggyűrűztük volna őket, és a gyűrű számja alapján tudnánk elvégezni évről-évre az azonosítást. Mi, akik a fészket közelről is figyelhetjük, úgy véljük, hogy az elmúlt hat év mindegyikében ugyanaz a Leske fészkelt Magyarfenesen, de legalább két Miskával alapított családot. Akármelyik gólya is jön, akárhogy is legyen, számunkra mindig Leske és Miska fog itt fészkelni. Ők hozzánk tartoznak, mindazokhoz akik visszavárjuk őket, akik együtt izguljuk végig a tojások megjelenését, kiköltését, a fiókák etetését, felnevelését, kirepülését, akik a közös élmények láttán lassan közösséggé is formálódtunk. 
Leske, Miska, hazavárunk! Kezdődjék a hetedik közös évünk!