Lesz-e öt kisgólya?

2023. 04. 16., v - 22:02
ot_tojas_2023

Öt tojáson kotol Leske és Miska a magyarfenesi fészekben, és immár biztosnak tűnik, hogy a tojások száma nem fog növekedni. Április 3-án késő este tojta Leske az első tojását, és – amint azt már az elmúlt években megszokhattuk – ezt követően minden második nap került újabb tojás a fészekbe, mindig ugyanabban a 21:30 – 23:00 óra közötti idősávban. Az órarend szerint 13-án este tojhatta volna a hatodik tojást, ha a gólyapár hatodik kisgólya kiköltésére is kísérletet tenne, de ez már nem történt meg. Megelégedtek az öt tojással. 
A szám megszokottnak mondható a magyarfenesi fészekben. Ennél az elmúlt hat évben csak kétszer volt több, egyszer kevesebb, több csak akkor, amikor a fészekből kidobott tojásokat kellett pótolni. 
A kérdés már csak az marad, hogy az április elején visszaköszönt tél károsította-e a tojásokat, és sikerül-e kikölteni mind az öt tojást? 
Az elmúlt hat évben az első tojás lerakása után 34-36 nappal bújt ki az első kisgólya. Május 7-én tehát, és az azt követő napokban érdemes lesz fokozottan figyelni az élő közvetítést. Addig a betolakodó idegen gólyák elzavarása, és a felváltva végzett kotlás nyújthat látványosságot.