Légi rendőri szolgálatot végzett Miska

2023. 05. 02., k - 19:03
vedekezes

Különös jelenetet figyeltünk meg április 30-án 14:11 és 14:13 óra között a magyarfenesi gólyafészek közelében. Leske kotolt a tojásokon, amikor négy magasban köröző gólya közelített a fészekhez. Közülük kettő leereszkedett, egyikük le is szállt a fészekre, és a tojásokat védő Leskével együtt hangosan kelepelve elijesztette a másik leereszkedőt. Ekkor sikerült megállapítani, hogy Miska volt a fészekre szálló gólya. 
Újdonság, hogy előtte légi rendőri szolgálatot végzett, és a levegőben fogadta, majd kísérte az érkezőket, akárcsak a hadsereg vadászgépei, amikor bejelentetlen idegen repülőgép közelít az ország légteréhez. E példa arra utal, hogy a gólyák már a levegőben igyekeznek jelezni a közeledő idegeneknek, hogy magánterületre tévedtek, ahol semmi keresnivalójuk. Ezt az érkezők a legtöbb esetben tudomásul is veszik. 
Korábban számtalanszor megfigyeltük, hogy a gólyák egyike a betolakodó idegennel egy időben érkezett a fészekre. Eddig azt gondoltuk, hogy az utolsó pillanatban vette észre a közeledő gólyákat, és a táplálkozását félbeszakítva loholt haza. Most viszont úgy véljük, hogy a távol lévő fészekvédő és az idegen gólya egy időben történő érkezése azt jelzi: a fészekre szállást légi rendőri szolgálat előzte meg. A fészekvédő a levegőben kísérte az idegent de a légi figyelmeztetés nem volt eredményes, ezért a fészekre szállt, hogy ott – szükség esetén - akár közelharcot vívjon az idegennel.