Kirepültek a kisgólyák

2023. 07. 15., szo - 09:10
kirepules

Két hónappal a kikelésük után kirepültek a fészekből a magyarfenesi kisóglyák. Az idősürítő képeiből megállapítható, hogy a legbátrabb vasárnap, július 9-én 10:20 órakor hagyta el a fészket, és egy óra múlva tért vissza, hogy ne maradjon le a 11:38-as etetésről. A próba sikerült, másnap többször is megismételte. Harmadnap, július 11-én 19 órakor immár két kisgólya hiányzott a fészekből. Az egyedül maradt irigykedve szemlélte a társait. Szerdán, július 12-én kevéssel 10 óra után maradt először teljesen üres a fészek. 
Amint a gólyacsalád eseményeiről vezetett táblázatunkból megállapítottuk, az idei magyarfenesi kisgólyák tartották a menetrendet. Az elmúlt három évben is napra pontosan két hónappal az első kisgólya kikelése után történt az első kirepülés. A két korábbi évben egy, illetve négy nappal később. 
Azóta a fiatalok általában együtt repülnek el, és együtt érkeznek vissza a fészekre naponta több alkalommal. Noha jelenleg az élelemszerzés leckéjét tanulják, egyelőre nem hagyják ki azokat az étkezéseket sem, amelyeket a szülők szolgálnak fel a fészekben. 
Mivel az idén a tojások is korábban kerültek a fészekbe, a kicsiknek csaknem egy hónap áll rendelkezésükre, hogy felkészüljenek a hosszú útra, amelyre a magyarfenesi gólyák augusztus 10. körül szoktak elindulni.