Útra keltek a magyarfenesi gólyák

2023. 08. 24., cs - 07:50
ures  feszek

Napok óta üres a magyarfenesi gólyafészek, immár biztosra állíthatjuk, hogy az itt fészkelő gólyacsalád valamennyi tagja útra kelt. 
Amiként más években, az idén sem egyszerre hagyták el a fészket. Elsőként az egyik idén felnőtt kisgólya tűnt el a fészekből még július 25-én. Testvérei július 29-én követték. Ezt követően a szülők pihenték ki még pár napig az utódnevelés fáradalmait, és készültek a hosszú útra. Ezúttal is Leske indult el hamarabb. Őt augusztus 8-án hajnalban 6:47-kor láttuk utoljára a fészekben. Miska még tíz napig őrizte egyedül a családi hajlékot. Ő 18-án 9:30-kor indult. 
A hím gólya csendesen meghúzta magát, augusztus 11-én este, amikor egy körülbelül száz tagú gólyacsapat éjszakázott a faluban, és a fészket is ellepték az átutazók. Mint később kiderült, a vonuló gólyacsapatnak három tagja járt szerencsétlenül a faluban. Egy közép-feszültségű villanyoszlopon áramütést szenvedett, és még aznap este megtalált fiatal gólya tetemét másnap tudományos célokra átadtuk a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) illetékesének. Másnap reggel egy sérült gólyát is találtak a faluban, mely nem tudott továbbrepülni a csapattal. Ezt a megtalálói a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem állatkórházának adták át. Napokkal később egy másik gólya – immár oszlásnak indult – teteme is előkerült. Ezt is ugyanazon a középfeszültségű villanyoszlopon érte áramütés, amelyen az elpusztult társát. Bízunk benne, hogy a magyarfenesi gólyákkal nem történik hasonló tragédia. 
Köszönjük, hogy idén is velünk együtt követték a gólyacsalád életét! 
Az idei gólyamegfigyelési programot a Kolozs Megyei Tanács támogatta.

A projekt munkatársai voltak: 
Gazda Árpád újságíró, a fészek szomszédja, a hírek és a fotók szerzője, 
Dr. Szabó D. Zoltán biológus,
Laslavic Tímea fordító, blogger, a román nyelvű hírek fordítója, 
Caoimhe Dowling és Gazda Flóra, az angol nyelvű hírek fordítója,
Lázár Lehel, a honlap készítője,
Okos Zsolt, a közvetítés, és a hálózati problémák szakértője,
valamennyien a gólyamegfigyelési program önkéntesei. 

Várjuk vissza önöket 2024 márciusában is!