Gólyagyűrűzés: kapott is adott is az egyik kisgólya

2024. 06. 16., v - 21:21
golyafos

    Nagy szerencsében lehet része annak a két magyarfenesi kisfiúnak, akiket a péntek reggeli gólyagyűrűzéskor telibe talált a fészekből lehozott kisgólya sugárban kilőtt ürüléke. A gyerekek mintegy harminc társukkal együtt a magyarfenesi óvodából és iskolából érkeztek a helyszínre, hogy megsimogassák a fészekből lehozott kisgólyát, ismerkedjenek a gólyák életével, és megnézzék, hogyan folyik a gyűrűzés. Mindannyian jól szórakoztak a történteken. 
    A fészekből lehozott kisgólya a fehér színű E740-es gyűrűt kapta a jobb lábára. A gyűrű távolról is leolvasható távcsővel, vagy lefényképezhető, és ez által azonosítható a viselője. A madár bal bokájára egy kis méretű fémgyűrű is került egy másik számmal, az ország meghatározásával. Ennek a gyűrűnek akkor van jelentősége, ha elpusztul a madár. 
    A magyarfenesi fészekben 2017 óta 28 kisgólyára került gyűrű. Közülük eddig kettőről érkezett hír. Egyiküket Beszterce és Maros megye határán, másikukat Bákó közelében fényképezték le. Jeladó felszerelésével lehetne sokkal több információt gyűjteni a madarakról, de a technológia egyelőre rendkívül költséges, és annak is meglehetősen magas a kockázata, hogy elpusztul a madár, amelyikre a jeladó került. Ez esetben valószínű, hogy úszott a befektetés. 
    Idén öt kisgólyát sikerült felnevelniük a szülőknek a magyarfenesi fészekben. A kicsik öt-hat héttel a világra jöttük után méretben már megközelítik a szüleiket. Négy kisgólyára a fészekben került gyűrű. Ők az E741, E742, E743 és E744-es számokat kapták. A gyűrűzéskor a gyűrűk száma mellett a csőrük hosszát is megmérik és feljegyzik az ornitológusok. Ez a fejlettségükről árulkodik. A legnagyobb kisgólyának 110, a legkisebbnek pedig 89 milliméter hosszú volt a csőre. 
    Öt kisgólya felnevelésére kilenc éve nem volt példa a magyarfenesi fészekben. Az elmúlt 18 évben, amióta megfigyeljük a fészket, ez mindössze három esetben sikerült. A gólyapár általában öt tojást rakott le, de egy tojásból rendre nem kelt ki fióka, és a kikelt kisgólyák mindegyikét sem sikerült minden évben felnevelni. Még több fotó a gyűrűzésről itt