Kirepültek az első kisgólyák

2024. 07. 10., sze - 11:54
kirepules2024

Július 8-án, hétfőn kirepült az első kisgólya a magyarfenesi fészekből. Reggel 9:08-kor hagyta el a fészket, a testvérei sóvárogva néztek utána. A legbátrabb kisgólya 9:56-kor tért vissza, a 9:34-es etetést is kihagyta. 13:53-tól 15:02-ig ismét hiányzott a fészekből, ekkor is lemaradt egy etetésről, de minden bizonnyal szerzett magának eledelt. 
A korábbi évekhez viszonyítva az idei volt a legkorábbi kirepülés. Ez azonban annak köszönhető, hogy a gólyák korábban tértek vissza Afrikából. Ha az első tojások kikeléséhez viszonyítjuk, akkor már nem minősül olyan korainak a kirepülés. Míg az elmúlt négy évben 60 nappal az első tojások feltörése után repült ki az első kisgólya, idén erre 65 napot kellett várni. A lassúbb fejlődésnek minden bizonnyal az a magyarázata, hogy a fészekbe hordott élelemmel idén öt fiókát kellett táplálni, míg a korábbi években hármat vagy négyet. 
Kedden immár társa is akadt a bátor kisgólyának. Ketten hiányoztak többször is a fészekből. 
A szülők még rendszeresen hordják az élelmet a kisgólyáknak, de hamarosan elérkezik az a pillanat, amikor már a fiatalokra bízzák a táplálkozás gondját. A kisgólyák általában július végén, augusztus elején csatlakoznak egy átutazó gólyacsapathoz, és nem térnek már vissza a fészekre.