Útra keltek a gólyák

2019. 08. 18., v - 08:24
Az utolsó párzás

Minden jel arra utal, hogy elindultak az afrikai útra a magyarfenesi gólyák. A webkamerával is megfigyelt fészekben felnőtt, majd kirepült kisgólyák már hetek óta nem jártak „haza”, de szüleik rendszeresen a fészekben töltötték az éjszakákat. Az augusztus eleji estéken – rácáfolva a szakirodalomra – ismét párzásba kezdtek (ezt le is fényképeztük). Pénteken, augusztus 9-én délelőtt láttuk legutóbb együtt Leskét, a tojót és Miskát, a hímet a fészekben. Aznap este Leske már nem tért vissza a fészekre, majd augusztus 13., kedd reggel óta Miskát sem láttuk a fészken.
Kedves Látogatóink! Köszönjük az egész évi érdeklődésüket!
Megpróbáljuk jövőre kiküszöbölni azokat a műszaki gondokat, amelyek miatt az utóbbi hónapokban csak olykor lehetett élőben figyelni a gólyacsalád mindennapjait. Az a szándékunk, hogy jövőre fejlesztjük a rendszert, és az élőkép mellett megpróbálunk hangot is közvetíteni a fészekből.
2020 márciusában várjuk vissza a gólyáinkat a magyarfenesi fészekbe. A 2020-as év azért is sajátos lesz, mert ekkor térnek vissza először Afrikából azok a gólyák, amelyeket 2017-ben meggyűrűztünk Magyarfenesen és Kolozs megyében. Reméljük, hogy sok gyűrűzött gólyát fogunk viszontlátni.